Майбутнє «Нептуна», корвети замість москітів, рушниці проти дронів. Про що говорив командувач ЗСУ Хомчак

Головнокомандувач Збройних сил генерал-полковник Руслан Хомчак дав інтерв'ю інтернет-виданню "Апостроф", а також іще одне агентству АрміяInform, у яких поділився власним баченням розвитку Військово-морських сил та переозброєння українського війська. Ось кілька тез із цих двох інтерв'ю.

фото з сайту фонду "Повернись живим"
фото з сайту фонду "Повернись живим"

Рушниці проти дронів

«Дуже скоро у наших воїнів на передовій будуть радіоелектронні рушниці іноземного виробництва для ефективної боротьби з ворожими БПЛА. Шкода, що нині про масове переозброєння війська, про повне переозброєння бригад ще не йдеться. І такий стан справ точно не відповідає запиту українського суспільства».

Майбутнє "Нептунів"

«Наступного року стоять відповідні завдання щодо закупівлі "Нептунів", аби ми отримали один дивізіон. Але ж виробити — це одне. А треба, щоб тим дивізіоном хтось керував, щоб цей дивізіон десь розташовувався, щоб він забезпечувався. Я повинен навчити персонал, я повинен відпрацювати для них пункти постійної дислокації, місця маневру, розгортання, стартові позиції, завдання. Ви розумієте, що це таке? Я повинен мати для них сучасні засоби розвідки, щоб вони вразили ціль на відстані у 200–280 км. Тобто, ви розумієте, скільки потрібно заходів. Просто виїхати з воріт підприємства – це ні про що. У дивізіонів, про які ми говоримо, є шість пускових машин, але це не значить, що вони відразу ефективно працюватимуть на захист нашого узбережжя... Тож у кращому випадку ми отримаємо один дивізіон наприкінці 2021 року. Але я ще раз скажу, потрібен не один дивізіон, потрібно набагато більше».

Міноборони таки знайшло гроші на «Нептун» у бюджеті-2020

Протиракетні комплекси замість зеніток

«Отже, потрібні не зенітні ракетні комплекси, а протиракетні. Ви прекрасно знаєте, яке сьогодні озброєння має Росія, вони можуть накрити всю територію України своїми ракетами, не заходячи літаками в наш повітряний простір. Так чому ми маємо себе обманювати й казати, що нам потрібен зенітний ракетний комплекс, якщо нам потрібен протиракетний. Він заодно і літаки зіб’є».

Корвети замість камікадзе

Хомчак розкритикував концепцію "москітного" флоту. На його думку, якщо Військово-морські сили рухаються до запровадження стандартів НАТО, то не варто зосереджуватися на використанні суден, які у протистоянні  з противником матимуть "квиток в один кінець". Головнокомандувач назвав "москітний" флот "катерами-камікадзе".

«Мені потрібен корвет. Мені якомога швидше потрібен сучасний корвет, а далі питання не до мене, а до політиків чи економістів. Мені все одно, звідки вони мені дістануть той корвет. Але мені необхідні для флоту чотири корвети – це той мінімум, який на сьогодні потрібен».

Докладніше – на сайті фонду "Повернись живим"

хомчак майбутнє зброя армія

Знак гривні
Знак гривні