Свобода від постійних бажань. Як досягти щастя?

Буддійський чернець із Шотландії написав книгу про те, як уникнути постійного стресу і перевтоми. Наводимо скорочений переклад статті про неї. South China Morning Post (Гонконг)

"Пошук" щастяце частина проблеми, бо ми завжди хочемо чогось, чого не маємо. Чернець бере на озброєння також сучасну психологію: нейропластичність мозку, пояснює він, означає, що люди змінюються, тож коли ти знов і знову тренуєшся змінювати свою розумову позиціюто ти стаєш тим, ким тренувався бути. Можна навчитися співчувати краще. Можна навчитися бути спокійнішим. Так само, як можна навчитися краще підтягуватись, ходячи на турніки.

Люди тисячами років "шукають щастя", але не можуть визначити це почуття. Дослідження "щастя" часто навіть не намагаються його окреслити.

Буддійський чернець Gelong Thubten розповідає, як він вступив до монастиря, причому в Шотландії, щоб позбутися стресу та втоми, а тоді став буддійським ченцем.

На його думку, найкращий спосіб досягти щастя – перестати його шукати. Бо тоді пошук стає проблемою: ми завжди дивимося вперед, до чогось, чогось немає.

Тоді як практика медитації дає змогу "звільнитися" від "потреби" у щасті.

Окремі психологи погоджуються, що щастя є чимось порівняно "не пов'язаним" із зовнішнім світом, якщо є мінімум: почуття безпеки та досить їжі.

Чернець Thubten каже щось подібне: "Сама ситуація не містить щастя чи нещастя". Важливо, як розглядає її наш розум. Нас мучать думки про ситуацію, а не вона сама.

Інший бік тієї ж медалі, з критикою концепції "жити нинішнім моментом", яка прийшла існує в буддизмі і стала модна на Заході: Ми отримуємо таке саме задоволення від мрій, планів і надій на подію, як від самої події

Чернець розповідає, що медитація вчить звільнитися від контролю негативних емоцій, тож навіть вони менше мучитимуть людину.

Для буддизму важливою є концепція свободи, зокрема свободи від постійних бажань. "Коли я говорю про щастя, я маю на увазі не піднесення. Я розглядаю його як почуття свободи... Ти почуваєш полегшення через відсутність потреби... тож можеш розслабитися".

Відчуття задоволення від матеріального не тривають довго: завжди хочеш чогось іще. Завдяки медитації можна прибрати ланку "задоволення потреби" й перейти прямо до почуття, що потреба зникла.

Водночас зникнення потреби задовольняти себе дозволяє звернути увагу на інших – у широкому сенсі "співчувати їм" (compassion).

Більшість людей вірять, що коли ви медитуєте, ваш розум зникає, але це не так, пояснює монах. Ви просто стаєте менш керованими своїми думками.

“Медитація дозволяє вам пропускати свої думки повз вас. Це трохи схоже на те, як спостерігати за машинами, які їдуть по магістралі. Автомобіль може зупинитися перед вами, але вам не потрібно сідати в нього. Ви можете просто дозволити йому їхати далі. Якщо ви пропускаєте свої думки повз вас, ви звільняєтеся від їхньої влади над вами. Це шлях до щастя », - говорить він.

Медитаційні практики чернець порівнює з відвідуванням спортзалу: можна змінити своє тіло – але можна змінити й розум. Коли ти міняєш свої емоції, своє ставлення до світу – виходить, що змінилося те, "ким ти є". Наприклад, тренуючись сприймати речі спокійніше, ти справді стаєш "спокійнішою людиною".

І при цьому зовсім не обов'язково бути релігійним буддистом. Але він ним став, зазначимо.

Докладніше англійською

гонконг Китай буддизм пандемія психологія книги

Знак гривні
Знак гривні