COVID-19. Ситуація станом на початок грудня: швидкість тестування знижується

Подвоєння кількості нових хворих щомісяця зберігається, швидкість тестування настільки повільна, що за допомогою нього неможливо зробити адекватні висновки стосовно динаміки епідемії. Проте представники уряду звітують про успіх карантину вихідного дня.

Головний графік на сьогодні – це розподіл затримки тестування на COVID-19. Ми неодноразово попереджали, що на додачу до недостатньої кількості тестів, швидкість тестування за останні місяці істотно знизилася (особливо у жовтні-листопаді), і продовжує зменшуватися. Тепер по країні середня швидкість становить понад п'ять днів. На сьогодні результати значної кількості – 25% всіх тестів, ще не надходять до загальної статистики навіть через тиждень після того, як вони зроблені. Результати для 15% затримуються на 10 днів.

testing_delay_dec_country.png

Саме тому, коли міністр Степанов говорить сьогодні про якісь щоденні абсолютні цифри, не забувайте, що насправді офіційних хворих буде значно більше (просто ще не надійшли результати тестів). Ми вже досягли прогнозованих Текстами на кінець листопада 16 тис. хворих на день (за нашим моделюванням, більш ніж 16 тис. хворих вже було 25, 26 та 27 листопада).

Результати нашого моделювання (де ми намагаємося компенсувати затримку результатів тестів) показують, що динаміка ефективного числа відтворення Rt (а отже, і кількість нових хворих у найближчому майбутньому) продовжує зберігатися приблизно на одному рівні з серпня. Це означає, що кількість хворих подвоїться до Нового року, можливо навіть трохи раніше: 25–30 тис. нових хворих на день до Різдва 25 грудня нині видається цілком реальним показником (за умови збереження тих самих заходів, що є зараз). Результати іншої моделі свідчать про подвоєння через 20 днів.

Ситуація з тестуванням в областях: суттєво уповільнилися тести в Сумській та Черкаській областях. Київ залишається у клубі "тест за 10 днів". Вперше почало уповільнюватися тестування у Чернівецькій області, яка до цього часу завжди давала результат тесту за одну добу.

Варто зауважити, що графіки враховують також тестування у приватних лабораторіях, які зазвичай працюють швидко. Тому насправді тестування в державних установах займає ще більше часу, ніж вказано на графіках. До того ж, не забувайте, що треба дивитися на розподіли, а не лише на середній час. Із них видно, що для значної кількості людей затримка між тестом і результатом становить кілька тижнів.

За такої швидкості тестування не лише неможливо шукати ланцюжки інфекцій, а й навіть ефективно проводити ізоляцію інфікованих людей. Саме тому кількість нових інфікованих зростатиме й надалі.

Методологію того, як ми рахуємо затримку, можна прочитати у нашому попередньому матеріалі про тестування на COVID-19. Там також можна знайти графік для порівняння, якою була ця затримка у червні.

Нижче наш прогноз, який ми опублікували 5 листопада, він справджується.

Rplot.png

абзац datavis інфографіка covid-19 тестування коронавірус

Знак гривні
Знак гривні