Місцеві вибори. 3:1 на користь самовисуванців. Інфографіка

На місцевих виборах 2020 року самовисуванці могли балотуватися в громадах із населенням до 10 тис. мешканців. У більших територіальних одиницях кандидатів мали право висувати тільки партії.

Але майже у кожній третій малій громаді самовисуванці здобули щонайменше половину депутатських місць. У 12 випадках рада складається на 100% із самовисуванців. Це підтверджує те, що ідея зробити місцеві вибори суто партійними, як відбулося нещодавно, не правильна.

6660 самовисуванців стали депутатами у місцевих радах обʼєднаних територіальних громад із населенням до 10 тис. осіб. Партія «Слуга народу» отримала втричі менше представників.

Детальний аналіз результатів місцевих виборів дивіться на нашій інтерактивній карті.

На графіку нижче показано, скільки депутатських місць дістали самовисуванці та великі партії в ОТГ, де мали право балотуватися самовисуванці.

На виборах до Верховної Ради 2019 року сама лише приналежність до «Слуги народу» майже гарантувала перемогу. Під знаменами партії до парламенту потрапило чимало випадкових і невідомих людей. Але спостерігаючи за хаосом, котрі через непрофесійність і відсутність досвіду творять "нові обличчя", виборці у своїх громадах віддали перевагу обличчям "старим" – тим, кого давно знали. Цим пояснюється і феномен місцевих партій, коли в області чи місті місцеві політики балотувалися від "загальноукраїнської" партії, яку створили під себе.

інфографіка опзж євросолідарність слуга народу Батьківщина вибори-20

Знак гривні
Знак гривні