«Здичавіння міста». Щоб захиститися від пандемій, потрібно якомога більше природи в містах

Таку позицію висловлює журнал світовий архітектури та дизайну DeZeen. Концепція повернення дикої природи, зокрема за допомогою людини, називається Rewilding. До речі, існує навіть ініціатива Rewild Ukraine, але наразі вона не дісталася до міст.

Щоб захиститися від пандемії, треба, щоб було куди виходити на природу: фото DeZeen
Щоб захиститися від пандемії, треба, щоб було куди виходити на природу: фото DeZeen

Локдауни показали нам важливість дикої природи в містах, надто для дітей. Ми маємо створювати загальні стратегії з метою ревайлдингу наших міст, – пише для DeZeen архітекторка Крістіна Монтейро.

Стало очевидним, що значна частина нашого урбаністичного середовища непридатна для перебування надворі. Ми бачили негативний вплив на здоров'я, зокрема психічний стан, особливо в більш обділених частинах наших міст, у бетонних джунглях, не здатних створити умови для тривалого перебування надворі.

5120.jpg

Ілюстративне фото з сайту The Guardian

Міське рішення дня: найбільший стадіон в Європі пропонують покрити лісопарком (ФОТО)

Під час першого британського локдауну, пише Монтейро, її родині пощастило мати доступ до сільської місцевості. Психологічні труднощі значно полегшила можливість досліджувати це середовище разом із п'ятилітньою донькою. Ліс навколо забезпечив їм безпечне та чудове місце для навчання.

JSC_6625-2000x1200.jpg

rewildmycity.com

Що означатиме "ретроперетворення" наших міст? Потрібно створювати ділянки залісненої території принаймні в 0.5 га – мінімальний розмір для створення природного оселища, за даними Лісового агенства Британії – в межах пішої досяжності кожного містянина.

Ревайлдинг, на відміну від створення "заповідників", які зазвичай передбачають збереження окремих аспектів природи чи окремих видів, спрямований на відтворення природних зон, екосистем загалом.

Докладніше англійською

Обмежуючи своє "живе" спілкування з іншими людьми до мінімуму, ви захищаєте своє здоров'я і робите свій внесок у те, щоб вірус не поширювався. Таким чином ви рятуєте й інших людей. За можливості лишайтеся вдома та насолоджуйтеся спокоєм. Або насолоджуйтеся природою.

rewildingeurope.com
rewildingeurope.com

місто опініон пандемія архітектура локдаун природа коронавірус

Знак гривні
Знак гривні