11 міст, зокрема 7 обласних центрів, обрали мерів. Усі результати

Виборці 11 міст України, зокрема 7 обласних центрів, обрали міських голів під час другого туру виборів, що відбувся 22 листопада. При цьому в усіх обласних містах, де балотувалися чинні міські голови, вони знову здобули перемогу.

У Дніпрі чинний мер Борис Філатов, що висувався від партії «Пропозиція», здобув 78% голосів. За його опонента, кандидата від партії «Громадська сила» Загіда Краснова проголосували 19% виборців, що прийшли на дільниці.

Зберіг посаду і чинний мер Львова, кандидат від партії «Самопоміч» Андрій Садовий. За нього проголосувало близько 62% львів’ян, що прийшли на дільниці. Його опонент, кандидат від «Європейської солідарності» Олег Синютка отримав 37% голосів.

Мер Миколаєва Олександр Сєнкевич (партія «Пропозиція») здобув близько 60% голосів, перемігши кандидата від ОПЗЖ Владислава Чайку (39% голосів).

В Ужгороді самовисуванець і чинний мер Богдан Андріїв отримав 51% голосів. Його опонент Віктор Щадей від партії «Слуга народу» – близько 46%.

У Черкасах перемогу також святкує чинний мер, кандидат від партії «За майбутнє» Анатолій Бондаренко. За нього проголосували 55% виборців. Кандидат від «Голосу» Віктор Євпак дістав 45%.

Ще в двох обласних центрах другий тур відбувся вчора без участі чинних мерів. У Рівному багатолітній міський голова Володимир Хомко вирішив більше на балотуватися на цю посаду. А Полтава останні два роки жила без мера, після того як 2/3 депутатів міськради усунули з цієї посади Олександра Мамая.

У Рівному переміг кандидат від «Європейської солідарності» Олександр Третяк, що здобув понад 50% голосів. Його опонент Віктор Шакирзян (партія «Рівне разом») отримав майже 48%.

У Полтаві представник партії «За майбутнє», колишній мер Олександр Мамай здобув 53% голосів, його опонент від партії «Слуга народу» Сергій Іващенко – близько 46%.

Результати у решті міст:

У Бердянську з результатом близько 51% переміг кандидат від партії «За майбутнє» Валерій Баранов. Його опонент від ОПЗЖ Олександр Свідло здобув близько 48% голосів.

У Слов’янську чинний мер, висуванець «Опозиційного блоку» Вадим Лях дістав 61% голосів, його опонент від ОПЗЖ Павло Придворов – 38%.

У Дрогобичі у протистоянні двох самовисуванців чинний мер Тарас Кучма здобув майже 51%, перемігши Андрія Веселого (48%).

І у Нікополі кандидат Олександр Саюк (партія «За майбутнє») отримав за попередніми даними близько 55% голосів і переміг висуванця «Слуги народу» Руслана Олійника (41%).

Таким чином усі три найпопулярніші партії України програли вибори голів обласних центрів. «Європейська солідарність» матиме мера лише в одному з них (у Рівному), а «Слуга народу» і ОПЗЖ взагалі не матимуть жодного мера обласного центру.

В усіх обласних центрах, де балотувалися чинні міські голови, вони здобули перемогу або в першому, або у другому турі. Винятком є лише Чернівці, де чинний міський голова посів третє місце й не потрапив до другого туру.

За даними ЦВК, активність виборців у другому турі 22 листопада була вищою ніж у містах, де другий тур відбувався тижнем раніше (майже 30% і 24% відповідно). Найбільшою була явка у Бердянську (39%), найменшою – у Дніпрі (24%).

29 листопада відбудеться другий тур виборів міського голови в Чернівцях, а 6 грудня – в Кривому Розі.

Крім того, на січень січень-лютий 2021 року мають бути призначені нові вибори міських голів Борисполя, Новгорода-Сіверського і Конотопа. Кандидати, які 25 жовтня здобули перемогу у цих містах, померли після виборів від ускладнень, спричинених коронавірусом.

Немає достеменної інформації про стан здоров’я переобраного на новий термін мера Харкова Геннадія Кернеса, який понад два місяці лікується від коронавірусу в Німеччині. Щоб скласти присягу, Кернес має подати ознаки життя й прибути на сесію міськради до Харкова в дієздатному стані не пізніше 20 грудня.

дніпро Львів регіони вибори-20 харків миколаїв Полтава

Знак гривні
Знак гривні