«Плесо» облаштувало набережні приватних ЖК за 300 млн платників податків

Київське комунальне підприємство «Плесо» облаштувало набережні для приватних ЖК, забравши з бюджету 300 млн грн.

фото: ЛУН
фото: ЛУН

Про це повідомляє Хмарочос.

КП «Плесо» за три роки допомогло з розчищенням водойм, берегоукріпленням і облаштуванням берегової лінії відразу для трьох нових приватних житлових комплексів на Лівому березі Києва. Йдеться про ЖК «Лебединий», «Рів’єра» та «Русанівська гавань», пише видання LB.ua.

Дивіться також:

Як доступ до Дніпра вкрали у киян у приватні руки (ІНТЕРАКТИВ)

Із бюджету міста було направлено понад 300 млн грн на роботи, які допомогли будівельним компаніям капіталізувати їхні девелоперські проєкти і продати престижні квартири з «власною набережною». Облаштування берегових ліній під цими ЖК узяло на себе комунальне підприємство за кошти міського бюджету. Таке рішення ухвалила Київрада у 2018 році, включивши ці проєкти до «Програми економічного і соціального розвитку міста на 2018–2020 роки». Також нагадаємо, що комунальні підприємства підпорядковуються КМДА, яку очолює Віталій Кличко.

ЖК «Лебединий» (замовники: ТОВ «Козак», ТОВ «НІКА ЛТД») будують на березі озера Лебедине на місці колишнього ринку. Ділянка розташована на схилі, а пляма забудови межує з територією очисних споруд. Щоб новий ЖК не обвалив старі споруди, їх було вирішено реконструювати – роботи на очисних і старт будівництва ЖК почалися одночасно. Офіційна причина реконструкції очисних споруд – перевантаження і застарілість. За даними Prozorro, сукупна вартість замовлених робіт на цьому об’єкті за три роки сягнула близько 170 млн грн.

Першою пусковою чергою об’єкта стало будівництво набережної під ЖК. Прогулянкову зону з газонами і майданчиками відкрили тут ще у 2018 році. Після презентації доступ на набережну замкнули на замок і повісили паспорт об’єкта — набережна є частиною реконструкції очисних споруд, яку робить «Плесо», тому поки що доступ до неї заборонено. Зараз вхід із боку проспекту Бажана — доступ для мешканців району — все ще закрито. Проте з боку ЖК є свій прохід.

Водночас вартість витрат на берегоукріплення і благоустрій цієї набережної було включено в кошторис робіт із реконструкції очисних споруд, які робить «Плесо».

Будівництво ЖК «Рів’єра» (ТОВ «СТАТУС-БУД ПЛЮС») ведеться біля невеликої затоки Дніпра — озера Підбірна. Раніше це була заболочена місцевість із розливами води навесні. Щоб будувати тут багатоповерхові будинки, довелося забезпечити їх непідтоплення у майбутньому, розчистити водойму й укріпити береги. Все це зробило КП «Плесо» в межах проєкту «Розчистка і благоустрій озера Підбірна від вул. Маслівка до р. Дніпро». За даними Prozorro, для цього об’єкта проведено закупівель на приблизно 50 млн грн. Пізніше забудовник зробив благоустрій, поставив загорожу і тепер це набережна ЖК, вхід на яку для сторонніх осіб — через КПП.

ЖК на Маланюка, 101 («Русанівська гавань») зводять між Микільською слобідкою і Русанівськими садами, просто вздовж річки. Комплексний проєкт забудови цієї ділянки затвердили ще в середині 2000-х, а пізніше закріпили це в ДПТ району. Документи передбачали облаштування набережної і зони відпочинку вздовж майбутньої забудови — і покладали цю місію на девелопера.

Ділянка забудови прилягає до берега річки, але саме узбережжя, за нормами, є комунальною землею. Забудова ведеться на краю схилу, і щоб споруди не «сповзли» в річку, схили рекомендували укріпити. Власник ділянки і замовник робіт — ПАТ «Дарницький комбінат будівельних матеріалів і конструкцій», а генпідрядник — ТОВ «БК «Міськбудінвест». Замовником усіх берегоукріплювальних робіт знову став не власник ділянки чи забудовник.

Облаштувати берег і набережну взялося КП «Плесо» в межах тієї самої програми соцекономрозвитку міста. Для цього у 2018 році оголосили тендер вартістю 88,68 млн грн. За даними Prozorro, переможцем торгів із пропозицією у 88,05 млн грн стала компанія «Міськбудінвест». Компанія не вкладала власних грошей в облаштування берегів, а заробляла на підряді від міста, створюючи інфраструктуру для свого ЖК.

У 2019 році за цей тендер на «Плесо» і «Міськбудінвесту» було порушено кримінальне провадження. Договір із підрядником уклали в листопаді, а вже в грудні пройшла перша проплата виконаних робіт на 30 млн. Провадження триває понад рік, але наразі в єдиному реєстрі судових рішень усе ще немає відомостей про його результати.

будівництво місто корупція київ податки

Знак гривні
Знак гривні