Львівська демократія: між Синюткою та Садовим справжні дебати, які можуть вплинути на результат (ВІДЕО)

Як відомо, в першому турі Андрій Садовий набрав 40,09% (91 131 голос); Олег Синютка – 31,1% (70 682 голоси). Але після цього Руслан Кошулинський, який здобув 22 169 голосів, публічно підтримав Синютку, як і ще кілька кандидатів.

фото: Високий замок
фото: Високий замок

Послідовність виступу було визначено жеребкуванням, кандидати виступали на окреслені заздалегідь теми, зокрема коронавірус і громадський транспорт. А також відповідали на запитання журналістів й один одного.

Повний ефір можна переглянути тут:

ZAXID.NET стисло переказує півтори години дебатів.

Андрій Садовий почав першим – за жеребкуванням. Каже, ми пережили драматичні роки, а опонентам легко його критикувати, бо він немає на кого кивати за відсутності босів і спонсорів.

«Якщо є успіх, то це успіх всіх львів'ян, якщо є якісь проблеми – то це завжди Садовий. Така доля міського голови». Зарплати чиновників невисокі – 50–60 тис. грн на місяць для заступника мера, вдвічі менше, ніж отримує сам Синютка як народний депутат. Відповідальність заступника мера – 18 тис. людей, у Синютки – три помічники. Половина списку «Європейської солідарності» – це забудовники, а сам Синютка проти забудови міста. Як так можна?

Так, у Львові є незаконні забудови, але вони з'явилися, коли Синютка керував областю й обласна ДАБІ це погоджувала.

В області продали медичні установи, які зараз були б корисні, там зараз було б 4000 місць. Львів першим почав доплачувати медикам через коронавірус. Безкоштовне тестування у межах міста немає сенсу – 150 тис. людей щоранку в'їжджає у Львів, ввечері виїжджає. Таке треба робити по всій країні. Краще відкривати нові ліжка. Рішення продовжити працювати на карантині вихідного дня – це спільне із підприємцями, складені на них протоколи будуть скасовані у судах.

Кампанія вдесятеро дешевша, ніж кампанія Синютки. Найдорожча покупка останніх років – Skoda, за яку ще рік треба віддавати кошти. Під час роботи в мерії Синютка завжди був дуже лояльним і виконавчим, ми багато зробили разом. Коли йому запропонували йти в ЛОДА, то він радився зі мною, чи йти. Порадив іти – це кар'єрний ріст. Сміттєва блокада принизила Львів, але ми вижили. Ми довго йшли до заводу, і за 24 місяці він дійсно буде. І це буде перший завод в Україні. Сміттєвий завод має бути на території міста.

Перед нами непросте голосування у другому турі, у багатьох містах явка була мінімальною – тільки 10% мешканців прийшли на вибори. Прийдіть і проголосуйте.

Олег Синютка почав із втрат – згадав про смерть Марії Байко та Івана Горошка і запропонував помолитися за їхні душі. Каже, львів'яни зараз мають новий виклик – вести країну за собою. Під час кампанії ходив дворами і почув, що Львів стане містом змін. Зарплати мера та його заступників завеликі, прості люди стільки не отримують. Забудовники в списку? Це люди вибрали таких депутатів, і ці депутати далі будуть змінювати місто. Коли я займався дорогами, жодна із них не зимувала розритою, а зараз – Бандери, Шевченка, Пекарська, Хмельницького. У Львові будують із порушенням генплану: «Забудовується все, що завгодно, і там живуть точно не львів'яни – тільки 10% львів'ян покращують свої житлові умови. Чому ви вбили сьогоднішній і завтрашній день Львова своїми забудовами?»

Ви 10 років сиділи на великій купі сміття, і в 2016 році вона загорілася. Півтора року немає Порошенка і Синютки, а сміття і далі возиться по Україні.

Боротьба з коронавірусом виявилася великим фейком. Люди з позитивним тестом не можуть потрапити до лікарні – нема місця. Треба зберегти медиків, бо на них вже дивиться Польща. У нас складна ситуація, а ми ще й вбиваємо підприємців через карантин вихідного дня. А мерія ще й зіштовхнула підприємців і правоохоронців між собою, ухваливши рішення про продовження робочого дня у вихідні. Місцева влада – це слуги слуг, вона не робить нічого для підприємців. Перше, що зроблю, – прийму новий генплан міста. І буде аудит всіх будівельників.

Кампанію оплачує «Європейська солідарність», ні в кого нема сумнівів, що там є люди, які мають гроші. Але я не є бухгалтером партії. Найдорожча покупка останніх років – вживаний автомобіль Audi. «Ми живемо як на долоні. Ми дивимося на світ простими очима, а не з вікна Шевченківського гаю». Я пішов із мерії, коли у нас почали не збігатися цінності, у мене зникла можливість творити добро.

На Львові зараз тавро – «Львів = тверді побутові відходи». Це треба забрати. Сміттєпереробний завод для Львова треба побудувати за межами міста. Побудую завод за два роки. Дороги навколо Львова – це заслуга моєї команди. Коли будував вулицю Бандери від Коперника до Чупринки, то вартість була на третину менша, а умови ті самі.

Люди у мерії будуть чесні та професійні. Вони є і сьогодні, але залякані. Коли я йшов із мерії, борг був 770 млн, зараз він зріс ушестеро. На шляху Садового вже був один шлях банкрутства – це «Галицькі івестиції», зараз місто йде таким самим шляхом. Кожен львів'янин винен 10 тис. грн.

Львів на роздоріжжі – або прогрес, або ми зупинимося. Щоб був розвиток, потрібні зміни. Дякую опонентам – Руслану Кошулинському, Ігорю Васюнику, Ігорю Кузьмаку, які публічно підтримали мене. Не допустіть реваншу.

Львів садовий дебати вибори-20 синютка

Знак гривні
Знак гривні