Усе йде до зриву оборонного замовлення. «Слуги» з уряду й Укроборонпрому звинувачують одне одного

Державний концерн "Укроборнопром" звинувачує у втручанні Міністерство зі стратегічних галузей промисловості – у відповідь колишній секретар РНБО нагадує про звинувачення на адресу самого Укроборонопрому.

Як ідеться в заяві Укроборонпрому, це міністерство системно блокує реформування Державного концерну “Укроборонпром” та оборонно-промислового комплексу загалом. Зокрема:

Повну заяву можна прочитати тут. До речі, оскільки можна припустити принаймні її часткове авторство, нагадаємо:

Піарник на 240 тис. грн у місяць. Тексти з'ясували, за що Мустафа Найєм отримує зарплату в «Укроборонпромі»

Турчинов про взаємні звинувачення:

"В Україні відбувається катастрофа у питаннях безпеки і оборони. І один з дуже небезпечних показників цієї катастрофи – це катастрофічне невиконання державного оборонного замовлення, за яке відповідають Укроборонпром, Міноборони та інші підрозділи Кабміну.

Навіть представники чинної РНБО на минулому тижні були змушені говорити: "У нас проблеми, у нас провалене оборонне замовлення". А що таке державне оборонне замовлення? Це фактично здатність наших Збройних сил виконувати свої прямі функції і обов'язки.

Скандал в Укроборонпромі – це типова ситуація для цієї влади, коли посадовці, розуміючи, що вже стоять на межі катастрофи, починають одне одного звинувачувати". Про це в ефірі ток-шоу "Велика політика" на "5 каналі" заявив секретар РНБО України у 2014–2019 роках Олександр Турчинов.

Він зазначив, що кілька днів тому ДП "Антонов" звинувачувало Укроборонпром у тому, що той блокує діяльність цього підприємства. Водночас учора профільний комітет, який у парламенті опікується питаннями оборони і безпеки, почав вимагати звільнення міністра оборони.

"Тобто одні "слуги" звинувачують інших "слуг" і вже шукають, хто все ж таки винен у тому, що відбувається. Хоча я переконаний, що починаючи від президента, уряду і парламентської більшості "слуг народу", у них консолідована відповідальність за те, що відбувається в країні.

Наприкінці 2018-го року ми внесли пропозицію парламенту щодо ліквідації концерну "Укроборонпром", який є надбудовою, який фактично поєднує господарські і управлінські державні функції натомість ми в РНБО пропонували побудувати спеціалізовані концерни, які працювали би на результат.

Замість цього чинна влада залишила "Укроборонпром", змінивши керівництво цього підприємства. Для потужних оборонних підприємств, які створюють українську зброю, українську військову техніку, для них посередник не потрібен. Якщо вже створили міністерство, яке опікується цими питаннями, навіщо вам ще одне міністерство під назвою "Укроборонпром"? Безумовно, між ними будуть конфлікти, тому що одне не ліквідували, а інше створили. Я не говорю вже про бюджетні витрати, яких стало вдвічі більше", – заявив Турчинов.

"Але коли ми говоримо про Укроборонпром, треба сказати, що це штучна надбудова – будьмо відверті. Наприкінці 2018-го року ми внесли пропозицію парламенту щодо ліквідації концерну Укроборонпром, який є надбудовою, який фактично поєднує господарські й управлінські державні функції", – зазначив політик.

За словами Турчинова, натомість у РНБО пропонували побудувати спеціалізовані концерни, які працювали би на результат.

"Замість цього чинна влада залишила Укроборонпром, змінивши керівництво цього підприємства. Але фактично довівши його до банкрутства", – наголосив Турчинов.

Повністю коментар Турчинова в текстовій формі

Знак гривні
Знак гривні