Швеція, раніше відома «м'яким підходом» до пандемії, тепер заборонила збиратися більш ніж вісьмом людям за раз

"Не ходіть до спортзалів. Не ходіть до бібліотек. Не влаштовуйте вечерь. Не проводьте вечірки. Скасуйте".

Про це повідомляє TheLocal.se

Новий, жорсткіший ліміт на кількість людей є законом, а не рекомендацією, на відміну від багатьох заходів Швеції, спрямованих на обмеження поширення коронавірусу.

За організацію подій, у яких беруть участь більш ніж вісім людей, може бути призначено штраф або, за грубе порушення, навіть ув'язнення терміном до шести місяців.

Нові зміни вводять із 24 листопада. Спочатку вони діятимуть чотири тижні.

"Стане гірше. Виконуйте те, що слід, і беріть на себе відповідальність за зупинення інфекції. Я повторю. Стане гірше. Виконуйте те, що слід, і беріть на себе відповідальність за зупинення інфекції", – сказав на пресконференції прем'єр Швеції Стефан Левен.

У березні Швеція обмежила публічні події 50 особами, однак у жовтні збільшила ліміт для сидячих подій до 300 осіб.

Нова заборона на законодавчому рівні включає концерти, спортивні матчі, але не школи, робочі місця чи приватні вечірки. Прем'єр сказав, що "ми не можемо регулювати кожні соціальні збори", проте закликав дотримуватися того самого ліміту також і для приватних та інших подій.

"Не слід, щоб були соціальні події з більш ніж вісьмома особами, навіть якщо формально вони не підпадають під закон. Це нова норма для всього суспільства – для всієї Швеції. Не ходіть до спортзалів. Не ходіть до бібліотек. Не влаштовуйте вечерь. Не проводьте вечірки. Скасуйте", – сказав прем'єр.

Міністр внутрішніх справ Мікаел Дамберг повторив те саме й додав:

"Це дуже жорсткі заходи, що не мають паралелей у новітні часи. Ми не підходимо до обмеження прав людей легковажно... але вважаємо це потребою".

У Швеції відбувається експоненційне зростання кількості випадків коронавірусу, нагадує TheLocal.se:

інфографіка The Local
інфографіка The Local
Нова добова усереднена кількість випадків на мільйон населення – Швеція та (для порівняння) Україна: інфографіка Financial Times
Нова добова усереднена кількість випадків на мільйон населення – Швеція та (для порівняння) Україна: інфографіка Financial Times

графік карантин україна пандемія коронавірус швеція

Знак гривні
Знак гривні