Уряд запроваджує локдаун вихідного дня, прем'єр обіцяє без деталей компенсацію зарплатні при самоізоляції

Кабінет Міністрів запроваджує в Україні так званий карантин вихідного дня. Але чи буде його достатньо для сповільнення епідемії? Читайте аналіз:

27,5 тисяч хворих щодня на Новий рік. Уряд неправильно протидіє пандемії

ілюстративне фото: AP Photo/Michel Euler
ілюстративне фото: AP Photo/Michel Euler

За словами прем'єр-міністра Дениса Шмигаля, Міністерство охорони здоров’я розробило зміни до постанови №641, які передбачають запровадження в Україні "карантину вихідного дня". І на цьому засіданні Кабмін планує ввести нові карантинні обмеження.

Він зауважив, що оскільки нові обмеження "неприємні та болісні" для бізнесу в ресторанній, розважальній та культурній сферах, уряд готовий підтримати підприємців. Для цього повністю відновлюються та розширюються наступні програми підтримки:

"В останній місяць в Україні фіксується експонентне зростання кількості захворілих на COVID-19. А отже, суттєво збільшується навантаження на наші лікарні та українських лікарів…

Десятки країн Європи з потужними медичними системами запроваджують нові локдауни. Велика Британія, Франція, Італія, Польща, Німеччина, Чехія — всі вони йдуть на посилення карантинних заходів, щоб розірвати ланцюг захворюваності. Економіка України не витримає повного локдауну. Саме тому уряд та МОЗ разом з епідеміологами, аналітиками, представниками бізнесу почали шукати збалансований варіант додаткових карантинних обмежень".

Розмови про компенсацію при самоізоляції

Держава має оплатити лікарняний, якщо людина взяла його через самоізоляцію, бо контактувала із хворим на COVID-19 родичем.

Про це заявив прем'єр-міністр Денис Шмигаль під час засідання Кабміну 11 листопада.

"Якщо захворів член вашої родини, залишайтесь на самоізоляції, держава сплачує за таку самоізоляцію лікарняні, ми відшкодуємо всі лікарняні. Дуже важливо, якщо в сім'ї захворів хтось, із ким ви проживаєте, потрібно залишатися на самоізоляції для уникнення розповсюдження ковіду", — зазначив Шмигаль.

Більше деталей прем'єр-міністр не повідомляв.

За матеріалами власне УП та УП.Життя

уряд робота бізнес карантин медицина пандемія локдаун коронавірус

Знак гривні
Знак гривні