Фітнес-браслети, «розумні» годинники та мобільні телефони не здатні точно вимірювати насиченість крові киснем (сатурацію)

Сатурація, або насиченість крові киснем, є одним із найважливіших способів стежити за станом хворого на COVID-19. Зазвичай це роблять за допомогою стаціонарних або переносних оксиметрів (або як їх ще називають, пульсоксиметрів), які здатні вимірювати серцевий ритм та насиченість киснем. Однак виробники фітнес-браслетів та деяких мобільних телефонів теж рекламують подібні можливості своїх приладів. Ми пояснюємо, чому це може бути небезпечним.

Річ у тому, що фітнес-браслети (крім дуже спеціалізованих), годинники та мобільні телефони не здатні точно вимірювати насиченість крові киснем (сатурацію). Тому покладатися на їх виміри може бути небезпечним – є ризик, що показники будуть неточними, і можна пропустити погіршення ситуації з насиченням крові.

Для ефективної роботи оксиметра потрібно, щоб ділянка тіла могла просвічуватися наскрізь двома променями: інфрачервоним та звичайного світла (зазвичай червоного). Інтенсивність таких променів вимірюють датчиками на виході із ділянки тіла. Залежно від кількості кисню в еритроцитах крові, змінюється різниця інтенсивності цих двох сигналів (інфрачервоний сильніше затримується кров'ю, насиченою киснем). В оксиметрах такими променями просвічується палець, на який їх надягають. На одній з їхніх поверхонь містяться джерела інфрачервоного та звичайного світла, на іншій – датчики, які вимірюють інтенсивність променів, що просвічують палець.

Із такого опису роботи оксиметрів зрозуміло, чому фітнес-браслети, телефони та смартгодинники не можуть точно вимірювати сатурацію (насиченість киснем): у них немає змоги виміряти сигнал на виході з ділянки тіла. В деяких пристроях (наприклад, частина моделей Samsung Galaxy рекламують оксиметрію) джерела інфрачервоного світла взагалі відсутні.

Також, є дослідження (університет Оксфорду), в якому розглядаються кілька аплікацій для мобільних телефонів, які начебто вимірюють сатурацію. Висновок: Немає доказів, що будь-яка технологія, що використовується зараз у смартфонах для вимірювання сатурації крові, є достатньо акуратною для клінічного застосування. Понад те, наукова база для використання таких технологій є сумнівною. Рівень насиченості киснем, отриманий такими технологіями, не може бути використаний для оцінки стану пацієнтів.

Варто зауважити, що існують моделі спеціалізованих браслетів, які можуть вимірювати сатурацію для клінічних застосувань. Однак вони обладнані спеціальним додатковим модулем суттєвого розміру, куди входять описані вище датчики. Зверніть увагу на потовщення поруч із екраном браслета на фото у статті.

Також зауважимо, що в Україні останнім часом продається багато низькоякісних оксиметрів за завищеною у 3–5 разів ціною. Тому ми рекомендуємо купувати їх безпосередньо у китайських виробників. Навіть із швидкою доставкою це обійдеться вам дешевше (якісний оксиметр, такий як на фото нижче, можна купити за ціною приблизно від $10 до $20, шукайте "FDA approved/certified product")

oximeter.png

covid-19 гаджети сатурація оксиметр

Знак гривні
Знак гривні