Суддя КСУ погрожує «війною» у разі розпуску

Суддя Конституційного Суду Ігор Сліденко пригрозив президенту Володимиру Зеленському війною у разі розпуску суду.

Про це він заявив кореспонденту УНІАН, коментуючи звернення президента до фракції «Слуга Народу», – передає Громадське телебачення.

Так, відповідаючи на запитання, як розвиватимуться події, якщо у парламенті будуть 226 голосів депутатів для ухвалення законопроєкту про припинення повноважень усіх суддів КС, Сліденко сказав, що далі будуть «розпад України та війна».

«Крім тих 226, ніхто це не визнає. Якщо будуть спроби силовим шляхом захопити Конституційний суд, маю на увазі будівлю суду, то це означатиме війну. Є політичні сили, які ні за яких обставин не погодяться на такий розвиток подій, на узурпацію влади», — заявив він.

На переконання Сліденка, у своєму зверненні Зеленський «наговорив собі на 150 років тюрми» та «вголос закликає депутатів до повалення державного ладу».

«Це вже не вигадки РНБО, що Конституційний суд зазіхав на державний лад. Чим зазіхав? Що Конституційний суд скасував 366-1 статтю Кримінального кодексу і сказав, що її треба вдосконалити? Це навіть коментувати незручно», — додав суддя.

Законопроєкт Зеленського про КСУ

Президент 30 жовтня подав до Верховної Ради законопроєкт «Про відновлення суспільної довіри до конституційного судочинства», яким пропонує звільнити весь склад Конституційного Суду України та почати відбір нових суддів.

Водночас у Конституції немає пункту про звільнення суддів через рішення парламенту.

Представник президента у КС Федір Веніславський заявляв, що пропозиція Зеленського є «політико-правовим способом розв'язати кризу». Інакше — судді можуть заблокувати будь-які зміни до антикорупційного законодавства.

Читайте також:

Що ж ухвалив Конституційний Суд і що можна зробити? – Центр протидії корупції

Альтернативний законопроєкт Разумкова:

Спікер Верховної Ради Дмитро Разумков підготував законопроєкт, яким пропонується відновити права Національного агентства з питань запобігання корупції, скасовані рішенням Конституційного Суду.

Зокрема, пропонується повернути НАЗК такі права:

- одержувати від чиновників інформацію, у тому числі з обмеженим доступом, необхідну для виконання покладених на агенцію завдань;

- мати автоматизований доступ до систем, реєстрів, банків даних державних органів або органів місцевого самоврядування, користуватися державними, зокрема урядовими, засобами зв’язку і комунікацій, мережами спеціального зв’язку та іншими технічними засобами;

- вести облік та оприлюднення декларацій;

- здійснювати їх контроль та перевірку;

- здійснювати моніторинг способу життя відносно суб’єктів, на яких поширюється дія закону "Про запобігання корупції".

При цьому пропонується доручити уряду розробити законопроєкт про створення системи запобігання корупції щодо суддів, а також механізму притягнення їх до відповідальності.

Згідно з текстом законопроєкту, він має відновити дію кількох скасованих КС положень закону про запобігання корупції і Кримінального кодексу, що діяли до сумнозвісного рішення Конституційного Суду України.

Повний текст на УП

У Раді зареєстровано кілька інших законопроєктів, які також повертають норми по е-деклараціях (але без суддів).

конфлікт конституція зеленський ксу корупція

Знак гривні
Знак гривні