Міжнародні спостерігачі: місцеві вибори загалом відбулися добре, але є рекомендації щодо покращення процесу

Попри численні внутрішні та зовнішні виклики, місцеві вибори, що відбулися 25 жовтня 2020 року, були загалом добре проведені, і громадяни України мали змогу вільно брати участь у всіх етапах виборчого процесу.

Про це йдеться в повідомленні Національного демократичного інституту.

Незважаючи на цей успіх, аналіз, проведений НДІ, виявив сфери, де цей процес можна  покращити, зокрема це стосується потрібних заходів для проведення виборів під час пандемії COVID-19 та уникнення внесення змін до виборчого законодавства в останній момент.

Аналіз пропонує практичні рекомендації, спрямовані на розв'язання зазначених проблем, розбудову довіри та покращення конкретних аспектів виборчого процесу, таких як нормативно-правова база, формування складу та навчання членів виборчих комісій, роль медіа, використання адміністративного ресурсу, участь жінок та фінансування виборчих кампаній.

НДІ зазначає, що під час роботи використовував напрацювання ТЕКСТів, викладені в цій статті від 16 жовтня:

Напередодні виборів псевдосоціологи оприлюднюють псевдодослідження, які коментують псевдоексперти і поширюють сайти-сміттярки

Основні рекомендації:

Не вносити зміни "в останній момент":

"Необхідно докласти всіх зусиль для того, щоб у майбутньому суттєві зміни вносились до нормативно-правової бази, яка регламентує порядок проведення виборів, принаймні за рік до дня голосування".

Уніфікація норм і тлумачень

"Верховна Рада України разом із ЦВК має визначити недоліки та невідповідності у виборчому законодавстві та внести відповідні зміни до Виборчого кодексу України задля забезпечення уніфікованого тлумачення його положень".

Адмінресурс

"Вирішити проблему зловживання адміністративним ресурсом шляхом внесення відповідних змін до законодавства, включно із забороною діяльності посадових осіб, яка створює нечесну політичну перевагу для певної партії".

(Від ТЕКСТІВ: нагадаємо, Зеленського звинувачували в "підігруванні" партії "Слуга народу" за допомогою "п'яти запитань", які, зокрема, підвищували явку саме електорату, прихильного до Зеленського та його політсили)

Чесне висвітлення шляхом фінансування незалежних ЗМІ

"Українські та міжнародні донорські організації мають забезпечувати достатнє фінансування підтримки незалежних ЗМІ, включно із суспільним мовником, які є реальною альтернативою ЗМІ, що належать олігархам. Верховна Рада України має виконати свої поточні зобов’язання щодо фінансування та відхилити законопроєкт, у якому пропонується зменшити або скасувати фінансування суспільного мовника".

Боротьба з дезою

"Кабінет Міністрів України має розробити та реалізувати комплексний план реагування на тривалі дезінформаційні загрози".

Також НДІ зазначив брак конкретики в програмах партій – це ніяк не стосується рекомендацій, але (на думку редакції) є важливим спостереженням:

"Хоча виборча кампанія була динамічною, вона характеризувалася помітним браком змісту у програмах партій та кандидатів. Виборчі програми партій в цілому були загальними та мало висвітлювали місцеві проблеми, обмежуючи можливість виборців зробити поінформований вибір."

регіони законодавство вибори вибори-20 аналітика рекомендації

Знак гривні
Знак гривні