Хто призначав суддів Конституційного Суду, які скасували електронне декларування

Спойлер: найбільше з них призначив з'їзд суддів.

KSU2.png

Судді мають своє самоврядування. Тобто, частину органів, які контролюють судову систему чи забезпечують її роботу, обирають самі судді. Це нормально для здорового суспільства, бо більшість у такому суспільстві чесна і керується своєю порядністю. Але що робити, коли починаючи з 1917 року працював негативний відбір, і по сходах угору піднімалися зазвичай лише пристосуванці й аферисти? В умовах демократії ці люди отримали незалежність і самоврядування. Усі спроби змусити їх працювати чесно і порядно не увінчалися успіхом. Десь був сильний спротив, десь забракло бажання від керівництва країни – зокрема, в цьому звинувачують Порошенка. Але при ньому судова реформа хоч і повільно, але рухалася: якщо не виганяли негідників, то на нові посади часто таки призначали кращих представників суддівства.

Про рішення КС щодо скасування електронного декларування доходів чиновників написано чимало. Можна знайти різні пояснення, але, на нашу думку, ключовим у цій історії є небажання суддів, як цеху чи гільдії, декларувати свої доходи.

Але є й парадокс. Ця суддівська кругова порука зараз заважає Зеленському впроваджувати правила, які відгонять диктатурою. КС неодноразово визнавав ініціативи нинішнього президента неконституційними, і якщо зараз знищити цю установу, то далі можна забирати у опозиційних депутатів мандати – скажімо, указом президента, – а також ухвалювати закони після антиконституційних опитувань тощо.

Читайте також: З-під дії е-декларування потрібно вивести не тільки антикорупціонерів, а й більшість чиновників нижчих ланок

Також зазначимо, що в 2018 році електронні декларації заповнювали 1 млн 300 тис. людей – це 10% від населення, яке офіційно працює. Ці чиновницькі декларації заповнюють навіть водії, які працевлаштовані на держслужбі. Це явно ненормальна ситуація, і її потрібно змінювати.

скандал інфографіка конституційний суд

Знак гривні
Знак гривні