Одночасне зараження грипом пришвидшує розмноження коронавірусу

Дослідження китайських науковців показують, що з наближенням сезону грипу люди можуть хворіти на коронавірус іще тяжче. Від грипу, нагадують науковці, існують вакцини.

Дивіться на відео:

Про це йдеться в публікації гонконзької South China Morning Post.

Модифікації у структурі людських клітин, які спричиняє звичайний грип, створюють умови для простішого проникнення в організм нового коронавірусу.

Це означає, що сезон грипу, який надходить, становить додаткову небезпеку для здоров'я людей.

Shutterstock
Shutterstock

Лабораторні експерименти показали, що грип типу А модифікує структуру багатьох різних клітин в організмі людини впродовж кількох годин. SARS-CoV-2 використовує ці зміни для легкого проникнення й ефективнішого відтворення в цих клітинах – часом у 10 тисяч разів.

Відповідне дослідження оприлюднено на Biorxiv.org і поки що не пройшло пір-рев'ю (розгляд колегами по спеціальності).

"Сезон грипу в північній півкулі, що збігається з пандемією Covid-19, представляє потенційно серйозну загрозу громадському здоров'ю", – заявила команда, яку очолює професор Xu Ke з державної лабораторії вірусології університету того самого міста Ухань, звідки почалася пандемія.

Влада Китаю закликає людей вакцинуватися від грипу. Оскільки частина симптомів грипу та Covid-19 збігаються, масове зараження на грип може як ускладнити діагностування (та перебіг хвороби), так і спричинити масову паніку навіть у разі, якщо люди заражуються виключно грипом.

Водночас у Китаї є брак вакцин від грипу, що призводить до зростання цін на чорному ринку, до того ж люди часто вдаються до альтернатив, які не пройшли тестування.

Науковці проводили експерименти на клітинах також із зараженням одночасно риновірусом, вірусом Сендай та ентеровірусом, однак посилення дії коронавірусу виявлено лише за грипу А.

Найгіршою виявилася спільна дія двох вірусів на клітини легень. Залежно від сили ураження грипом, коронавірус самовідтворювався (replicate) у цих клітинах швидше в 1000 – 10000 разів.

А що в Україні?

Проникнувшись, редактор ТЕКСТів вирішив "береженого бог береже", швидко нагуглив вакцинацію від грипу приватно в клініці "Медиком" і спробував записатися на щеплення за гроші. У відповідь:

"Вакцини зараз немає, очікуємо... ні, ми вам не передзвонимо, коли з'явиться. Список очікування дуже довгий".

абзац Китай відеотексти медицина наука коронавірус

Знак гривні
Знак гривні