Розвідка США звинуватила Росію й Іран у крадіжці даних про американських виборців

Із метою вплинути на майбутні вибори президента США.

колаж: Global Business Outlook
колаж: Global Business Outlook

Іран і Росія отримали інформацію про американських виборців та намагаються вплинути на громадську думку напередодні президентських виборів 3 листопада. Про це 21 жовтня заявив на пресконференції директор національної розвідки США Джон Реткліф, якого цитує Радіо Свобода.

«Ми підтвердили, що деяка інформація про реєстрацію виборців була отримана Іраном і, окремо, Росією», – зазначив Реткліф.

Реткліф і директор ФБР Кріс Рей заявили на пресконференції, що Сполучені Штати «змусять заплатити» будь-яку іноземну країну, яка втручається у вибори в США. Вони наголосили, що, незважаючи на дії Росії та Ірану, американці можуть бути впевнені у виборах.

За словами Реткліфа, Іран розсилає підроблені електронні листи, покликані залякати виборців, викликати соціальне невдоволення і завдати шкоди президенту Дональду Трампу. Директор розвідки розповів, що надіслані з Ірану електронні листи із залякуваннями одержали виборці-демократи з щонайменше чотирьох штатів, зокрема Флориди та Пенсильванії. У листах із погрозами, які нібито були надіслані ультраправою групою Proud Boys, виборців попереджали, що «ми прийдемо за вами», якщо одержувачі не проголосують за Трампа.

У розвідці вважають, що зловмисники використали електронні адреси, отримані зі списків реєстру виборців штату, де зокрема вказана партійна приналежність та домашня адреса. Поки незрозуміло, чи вони дістали цю інформацію шляхом зламу, чи отримали в інший спосіб, наприклад, через мережі у «даркнеті». Деяка інформація про виборців міститься у відкритому доступі.

Реткліф сказав, що розвідка США не спостерігала подібних дій з боку Росії, але «ми знаємо, що вони отримали певну інформацію про виборців так само, як і в 2016 році».

За словами директора розвідки, Іран також поширює іншу дезінформацію в інтернеті, зокрема відео, в якому мовиться, що люди можуть голосувати підробленими бюлетенями навіть з-за кордону. «Це відео і будь-які заяви щодо таких нібито фальсифікованих бюлетенів не відповідають дійсності», – сказав Реткліф.

Спецслужби США раніше заявляли, що Іран, Росія і Китай намагаються втрутитися у президентські вибори 2020 року.

іран вибори безпека технології путін сша

Знак гривні
Знак гривні