Прибутки – Ахметову, збитки – державі. Уряд дозволив олігарху достроково розірвати договір оренди шахт

Про якусь компенсацію державі за достроково розірваний договір за умов профіциту (надлишку) вугілля нічого не повідомляється. За Зеленського повною мірою відновлюється класична схема олігархічного бізнесу в Україні: прибутки собі, збитки – державі. Поки шахта була прибуткова, її орендувала компанія ДТЕК (затримуючи виплати орендної плати), попит на вугілля впав – повернули державі, разом із клопотом виплати зарплат, скорочення й утримання у разі консервації.

Кабінет міністрів підтримав пропозицію енергохолдингу ДТЕК Ріната Ахметова про розірвання договору оренди цілісного майнового комплексу ДП "Добропіллявугілля".

Як передає БізнесЦензор, відповідне розпорядження №1215-р від 5 жовтня оприлюднено на офіційному урядовому порталі.

Згідно з текстом документа, Кабмін вирішив погодитися з пропозицією міжвідомчої робочої групи про створення акціонерного товариства за участю державних вугледобувних підприємств та ПАТ "Центренерго".

Уряд також вирішив "взяти до відома пропозицію ТОВ "ДТЕК Добропіллявугілля" про розірвання за згодою сторін договору оренди цілісного майнового комплексу державного підприємства "Добропіллявугілля" від 22 грудня 2010 року".

Згідно із затвердженим розпорядженням плану заходів щодо його реалізації, Фонд державного майна до 7 жовтня 2020 року зобов'язаний вжити заходів для припинення договору оренди цілісного майнового комплексу держпідприємства "Добропіллявугілля", укладеного з ТОВ "ДТЕК Добропіллявугілля", що входить у холдинг ДТЕК Ріната Ахметова.

ФДМ і Міненерго зобов'язані завершити процес повернення майнового комплексу Добропіллявугілля в держвласність до 25 січня 2021 року.

При цьому ДТЕК зобов'язаний погасити заборгованість по орендній платі та пені за весь термін дії договору, забезпечити компенсацію амортизаційного фонду за рахунок рухомого майна ТОВ "ДТЕК Добропіллявугілля" і зафіксувати відмову від права на отримання компенсації всіх невід'ємних поліпшень, виконаних під час дії договору оренди.

Далі спеціальна комісія в складі представників Міненерго, Фонду державного майна та ПАТ "Центренерго" має до кінця року провести інвентаризацію та аудит державних вугледобувних підприємств, визначивши перелік ефективних шахт встановленою виробничою потужністю не більш як 4,2 млн тонн вугілля марки "Г" у рік, майно яких може бути внесено до статутного капіталу товариства, що буде створено на базі "Центренерго".

До 31 березня 2021 року ця комісія зобов'язана внести на розгляд Кабміну проєкт рішення про створення акціонерного товариства, до статутного капіталу якого будуть передані корпоративні права ПАТ "Центренерго" і майно державних шахт.

Водночас Міненерго і Центренерго зобов'язані до 25 січня 2021 року сприяти забезпеченню "безперервного виробничого циклу роботи шахт державного підприємства "Добропіллявугілля" з видобутку вугілля в обсязі відповідно до встановлених виробничих потужностей".

Повернення майна Добропіллявугілля в управління державою здійснюватиметься відповідно до норм чинного законодавства.

ДТЕК запропонувала уряду створити на базі державного ПАТ "Центренерго" єдиний паливно-енергетичний комплекс, куди мають увійти до десяти шахт, зокрема п'ять шахт об'єднання "Добропіллявугілля", які ДТЕК за часів Януковича взяв в оренду до 2059 року.

При цьому ДТЕК не пояснює, чому група Рината Ахметова хоче відмовитися від шахт Добропіллявугілля. Водночас зазначається, що зараз на ринку існує профіцит українського вугілля. Тому ДТЕК вивів у простій Добропіллявугілля з 1 квітня по 13 липня.

Після цього прем'єр-міністр Денис Шмигаль доручив створити робочу групу з опрацювання цього питання. Тим часом виявилося, що заборгованість енергохолдингу Ріната Ахметова ДТЕК за оренду цілісного майнового комплексу (ЦМК) ДП "Добропіллявугілля" перевищила 100 млн грн.

Нагадаємо, до приходу на держслужбу в серпні 2019 року Шмигаль очолював Бурштинську ТЕС з холдингу ДТЕК Ріната Ахметова, де за сім місяців отримав майже 3 млн грн.

оборудка шмигаль ахметов

Знак гривні
Знак гривні