Безвіз під загрозою. Рада створила комісію з обрання голови Антикорупційної прокуратури із підозрілих персонажів

Депутат Європарламенту Майкл Галер і його колега Віола фон Крамон застерегли Верховну Раду від сьогоднішнього голосування за кандидатів до комісії з обрання глави Спеціалізованої антикорупційної прокуратури, назвавши їх "недосвідченими і недоброчесними". Це загроза співпраці з МВФ і ЄС. Незважаючи на застереження, Рада таки "проштовхнула" комісію.

"Сильно стурбований сьогоднішнім можливим голосуванням у Верховній Раді України за кандидатів до конкурсної комісії з вибору голови САП, яким не вистачає доброчесності і досвіду. Їх обрання ставить під загрозу підтримку ЄС і МВФ" .

До його побоювань приєдналася євродепутатка від групи зелених Віола фон Крамон, яка є заступником голови Делегації в парламентському комітеті з питань співробітництва між Україною та ЄС.

"Коли увага міжнародної спільноти зайнята Білоруссю, українська влада хоче нашвидкуруч пропхати кандидатів для обрання глави САП, у яких бракує досвіду і доброчесності. Українська влада ставить під загрозу безвізовий режим з ЄС і наступний транш фінансової допомоги на суму 1,5 мільярда євро", – зазначила євродепутатка.

Видання "Євроінтеграційна правда" нагадує:

Раніше у Європейському парламенті попередили Україну про фінансові ризики, які можуть виникнути через проблеми з відбором керівника САП.

На засіданні 17 вересня Верховна рада вже ж призначила представників у конкурсну комісію з обрання глави Спеціалізованої антикорупційної прокуратури.

Раніше ключові європейські держави та Світовий банк письмово звернулися до Верховної ради та попередили про проблеми у проєкті рішення щодо процедури заміни керівника САП Назара Холодницького.

Прозоре та відповідне до критеріїв обрання нового очільника САП є одним із критеріїв надання 600 млн євро макрофінансової допомоги ЄС. Також це є одним із критеріїв за так званим механізмом призупинення безвізу з боку Євросоюзу. 

корупція безвіз євросоюз Рада

Знак гривні
Знак гривні