П’ять найкращих сучасних локацій Києва. Зелений дах, театр і ревіталізована промзона (ФОТО)

У місті не лише показують сучасні архітектурні тенденції, але й дбають про потреби, стиль життя та цінності містян.

«Хмарочос» зібрав одні з найкращих прикладів архітектури та публічних просторів у сучасному Києві для фотопроєкту.

Unit.city є озелененим колишнім промисловим простором
Unit.city є озелененим колишнім промисловим простором

UNIT.Сity

Територія інноваційного парку UNIT.City розвивається з 2016 року. Проєкт розробила Студія ландшафтної архітектури Kotsiuba. Значну увагу тут приділили озелененню, формуванню зручних пішохідних шляхів та місць для відпочинку. Крім того, на території є декілька скульптур сучасних митців.

Поруч із багатофункціональною площею розмістили також спортивний майданчик, відкритий аудиторіум та «ліс». Це щільно засаджена рослинами ділянка, природне середовище якої повинно контрастувати з рештою локації.

У жовтні 2019 року на території UNIT.City відкрили артоб’єкт під назвою «Маяк». Колишню заводську трубу перетворили на світлову інсталяцію, що має символізувати краще майбутнє. Світловий промінь з неї може сягати висоти в сто метрів. Раніше всередині труби облаштували «Кінотеатр 360», де завдяки кільком проєкторам можна створити ефект 3D-простору й повного занурення.

Дах ZinCo з деревами нагорі, прямо в середмісті
Дах ZinCo з деревами нагорі, прямо в середмісті

Зелений дах ZinCo

Компанія ZinCo спеціалізується на створенні зелених дахів і в 2018 році відкрила власний простір RooftopHub. Одне з його завдань – наочно показати переваги такого рішення та популяризувати сади на даху в Україні.

В компанії зазначають, що зелений дах – це інженерна система, яка потребує правильних матеріалів та особливого монтажу. Зокрема, для покриття не використовують бетон чи клей – таке рішення дозволяє воді швидко проникати у водостічну систему.

Чимало уваги тут приділили також озелененню. Вдало підібрані рослини дозволяють зберігати естетичний вигляд саду не лише влітку, але й в холодну пору року. Невеликі дерева зберігають об’єм навіть без листя, а червоні пагони дерена добре виглядають у поєднанні з вічнозеленими рослинами, наприклад, самшитом.

Крім того, зелені дахи – це не лише красиве, але й корисне рішення для міста. Це стало однією з причин їхньої популярності у Європі. Зелені насадження на дахах допомагають боротися з міськими тепловими островами (ефект, коли в містах температура на кілька градусів вища, ніж у сільській місцевості. Його пов’язують, зокрема, із заміною природних покриттів на бетон та асфальт, які значно сильніше нагріваються) та затримувати опади, що знижує ризики затоплення вулиць під час злив.

Театр на Подолі викликав як критику киян, так і схвалення архітекторів
Театр на Подолі викликав як критику киян, так і схвалення архітекторів

Театр на Подолі

Будівлю за проєктом архітектурного бюро Drozdov&Partners відкрили на Андріївському узвозі в 2017 році. Вона була неоднозначно сприйнята киянами, проте вже наступного року отримала гран-прі Ukrainian Urban Awards. Театр на Подолі став одним із небагатьох прикладів сучасної архітектури в Києві, в якому врахували історичний контекст, проте не імітували архітектуру певного історичного періоду.

Візуально будівля розділена на дві частини. Для перших двох поверхів використали стару вживану цеглу, ця частина відтворює об’єм та ритм, притаманний будинкам на цій вулиці. Усі технічні елементи, необхідні для театру, розташували у верхній частині,  облицьованій темним фальцевим металом. За задумом, вона повинна зливатися з пагорбом позаду будівлі.

Крім того, архітектори прагнули спростити взаємодію між простором театру, відвідувачами й містом, щоб створити «місце для всіх». Скляний вхідний портал створює зв’язок між вулицею та простором фойє, завдяки якому гості та перехожі самі перетворюються певною мірою на акторів та глядачів.

Будинок Новікових дев'ятнадцятого століття відновили, зберігши висотність
Будинок Новікових дев'ятнадцятого століття відновили, зберігши висотність

Будинок Новікових

Будинок на вулиці Верхній Вал був збудований у 1893 році за проєктом архітектора Миколи Казанського на замовлення купця Івана Новікова. У 2011 році будівля отримала статус пам’ятки культурної спадщини, проте довгий час стояла занедбаною. У 2017-2018 роках її відреставрували та перетворили на офісний центр.

Реставратори з увагою поставилися до архітектурної пам’ятки. Для підготовки в бюро VIHAREV architects & engineers досліджували архіви та проводили хімічний аналіз різних елементів будівлі. Це допомагає визначити склад оригінальних матеріалів та їхні кольори. На фасаді будинку Новікових зберегли ліпнину, зокрема, відомі маскарони у вигляді жіночих облич. 

Важливо, що будівля на Подолі зберегла свою поверховість. Крім того, у будинку відновили мідний дах, хоча це було досить дорогим рішенням. Реставратори вивчали влаштування водостоків кінця ХІХ століття, кріплення металевих пластин та інші технічні деталі покрівлі, щоб забезпечити максимальну історичну достовірність.

Chicago Central House у центрі міста намагається не відгороджуватись, а інтегруватись
Chicago Central House у центрі міста намагається не відгороджуватись, а інтегруватись

Chicago Central House

Житловий комплекс на перетині вулиць Жилянської та Антоновича офіційно відкрили влітку 2019 року. На відміну від багатьох ЖК у Києві, CHICAGO Central House не закритий парканом, а навпаки – прагне інтегруватися в міське життя.

Під час роботи з фасадом архітектури переосмислили американську архітектуру, характерну саме для Чикаго. Візуально комплекс нагадує поєднання різних за висотністю та оздобленням будинків. Щоб досягти такого ефекту, використали, зокрема, кілька видів покриття: від клінкерної цегли до скла та зеленого мармуру.

Особливістю комплексу став також скляний куб висотою майже 15 метрів з медіа-скульптурою всередині. Цей артоб’єкт презентує еволюцію матеріалів від дерева до бетону, скла та цифрових мереж у вигляді абстрактних форм та об’ємів. Крім того, цифрова структура постійно змінюється під впливом інформації про трафік, погоду, кількість телефонних дзвінків, що дозволяє зображенню передавати ритм міста. Щоб досягти реалістичної ілюзії об’єму скульптури в кубі, віртуальні тіні на інсталяції щопівгодини підлаштовуються під освітлення на вулиці.

Chicago Central House переосмислює чиказьку забудову
Chicago Central House переосмислює чиказьку забудову

Знак гривні
Знак гривні