Законопроєкти щодо "протидії кіберзлочинності" несуть загрозу правам громадян – заява

Пакет законопроєктів щодо "протидії кіберзлочинності", а також посилення "санкційного механізму" від 1 вересня 2020 року містить загрози для цифрових прав громадян.

Про це йдеться в заяві Коаліції «За вільний Інтернет».

1 вересня 2020 року члени Комітету Верховної Ради України з питань правоохоронної діяльності на чолі з Денисом Монастирським внесли до парламенту низку законопроєктів, спрямованих на підвищення ефективності боротьби з кіберзлочинністю та забезпечення дотримання санкційного режиму (Законопроєкти № 4002, №4003, №4004).

Ними пропонуються, зокрема, термінове збереження інформації, а також запровадження в українське законодавство поняття «електронний доказ».

Це необхідно, але водночас є перестороги щодо потенційного негативного впливу на права людини окремих норм:

- вводиться фінансова та кримінальна відповідальність за невиконання санкцій – аж до ліквідації юридичної особи та позбавлення волі.

За умови сумнівної правомірності окремих санкційних заходів, зокрема, щодо обов’язків провайдерів телекомунікацій обмежувати доступ до веб-ресурсів, впровадження передбачених законопроєктом механізмів контролю і відповідальності, може створити загрози для їх діяльності.

- створюються можливості для доступу правоохоронців до інформації, яка зберігається в електронних інформаційних системах (наприклад, до інформації у смартфоні чи персональному комп’ютері), на які не поширюється дозвіл на проведення обшуку.

Ця норма не передбачає жодних механізмів для захисту особи від порушення її права на таємницю кореспонденції.

- законопроєкт № 4003 також покладає на провайдерів низку обов’язків щодо збереження інформації в телекомунікаційних системах, зокрема про рух трафіку в обсязі, достатньому для ідентифікації абонента та визначення джерела походження трафіку та маршруту його передачі протягом 12 місяців.

Зважаючи на закритість процедур кримінального провадження, існує високий ризик того, що доступ до будь-якої інформації про комунікації особи може здійснюватися без дотримання належних гарантій судового нагляду.

Коаліція «За вільний Інтернет» закликає народних депутатів-суб’єктів законодавчої ініціативи доопрацювати зареєстровані законопроєкти з урахуванням міжнародних зобов’язань України у сфері прав людини.

Детальніше

безпека законопроект інтернет

Знак гривні
Знак гривні