Військові США, за сприяння України, провели розвідку сил ППО Росії у Криму та на півдні РФ

"Ловили на живця": у якості приманки була використана пара американських стратегічних бомбардувальників B52H "Стратофортрес", які робили кола над Азовським узбережжям України у безпосередній близькості до анексованого Криму

B52 періодично вимикали транспондери, які передають сигнали з їх координатами. Скоріше за все, у ці проміжки російські військові вмикали свої радари на повну -- за цим слідкувало щонайменш три розвідувальні системи НАТО, два літаки-розвідники R135 та Sentinel R1 королівських ВПС Великобританії. Ці літаки здатні перехоплювати сигнали не лише систем ППО, але й комунікацію між російськими військовими.

Таким чином, у рамках цієї унікальної операції НАТО та США отримали важливі розвідувальні дані по діяльності ППО та системи комунікації російських збройних сил в регіоні. Інформація дуже важлива, враховуючи масштабні маневри Кавказ-2020, що відбудуться незабаром. Звичайно, вся ця операція не могла відбутися без згоди української сторони, українські винищувачі супроводжували бомбардувальники над територією нашої країни.

Минулого року, бомбардувальник B52 США наближався до Криму зі сторони Чорного моря. Однак сьогодні вперше стратегічні бомбардувальники США виконували місію над територією України.

Для довідки, 29 травня 2020 року українські винищувачі вперше супроводили політ американських бомбардувальників над нашою територією. Це були два літака B-1B Lancer , однак цей тип літаків не відноситься до стратегічної авіації США, і використовуються як звичайні бомбардувальники (вони були виведені із підпорядкування Стратегічного повітряного командування США ще у 1992 році, і не мають можливостей для використання атомної зброї)

Нагадаємо, що під час Другої світової війни бомбардувальники США, серед інших країн, базувалися і на території України.

Бомбардувальники B52 роблять кола над територією України, літаки-розвідники знаходяться над морем. Фото: https://twitter.com/alcebaid/status/1301846354688434176
Бомбардувальники B52 роблять кола над територією України, літаки-розвідники знаходяться над морем. Фото: https://twitter.com/alcebaid/status/1301846354688434176

Оновлено: пізніше з'явилося офіційне повідомлення командування ВПС США в Європі: (United States European Command). "Три бомбардувальника B-52 Stratofortress зі складу 5-го бомбардувального крила з бази Майнот (штат Північна Дакота) в п'ятницю провели важливі навчання з інтеграції із українськими винищувачами в повітряному просторі України". Метою польоту групи американських стратегічних бомбардувальників B-52H 4 вересня було бажання "показати можливості щодо стримування Росії". Від редакції: заява не спростовує нашу версію цих, без перебільшення, безпрецедентних маневрів. Зауважте також, що третій бомбардувальник постійно летів із вимкненим транспондером, так що його не було видно на сервісах, що слідкують за повітряним рухом.

росія розвідка сша крим

Знак гривні
Знак гривні