Чим загрожує закриття кордонів України для іноземців

Рішення про заборону іноземцям в'їжджати до України, яке ухвалив у середу уряд Дениса Шмигаля за пропозицією очільника МВС Арсена Авакова, загрожує Україні, без перебільшення, катастрофічними наслідками. Про це пише Сергій Сидоренко для «Європейської правди».

Ви іноземець, маєте бізнес в Україні і платите мільйонні податки в український бюджет? Забудьте про цей бізнес – уряд Шмигаля проти того, щоби ви ним керували. Хіба що "по скайпу".

Ви західний експат, вже пару років працюєте у представництві іноземної компанії і поїхали в серпні у відпустку? Повернутися до української домівки вам не дозволять. У Шмигаля проти того, щоби ви навіть забрали речі та документи зі своєї квартири в Києві, Одесі чи Харкові. Україна для вас найближчим часом закрита. Зрештою, могли би й утриматися від поїздки у відпустку цього року.

Ви керуєте іноземним неурядовим гуманітарним фондом, який щороку витрачає в Україні мільйони євро, і поїхали до штаб-квартири свого фонду, щоби погодити нову програму допомоги нашій державі в часи пандемії? Лишайтеся за кордоном і надалі, назад вас прикордонники вже не пустять. Україні непотрібні іноземці. У нас і свій уряд є "майстром спорту із боротьби з коронавірусом".

І йдеться не лише про західних інвесторів чи топ-менеджерів, частині з яких МЗС України може видати індивідуальні дозволи у винятковому порядку. Проєкт Авакова стає катастрофою для тисяч українців зі змішаних сімей, де один з подружжя є іноземцем. Такі родини за законом мають право приїжджати та тимчасово проживати в Україні – але тепер, усупереч логіці та міжнародним конвенціям, вони не зможуть перетнути кордон. Наприклад, мати-українка з дитиною, яка має паспорт громадянина Австрії, Угорщини чи США, не зможе повернутися додому. Тільки якщо залишить дитину на кордоні.

Одна з версій причин рішення про заборону на в'їзд, яка активно обговорюється (але офіційно її не визнають) – що насправді уряд ухвалив настільки алогічну та небезпечну постанову лише для того, щоби не допустити в Україну хасидів, які щоосені їдуть в Умань на свято Рош ха-Шана (цього року святкуватимуть з 18 по 20 вересня). А щоби не виділяти цих паломників серед усіх іноземців і про всяк випадок уникнути підозр в утисках щодо євреїв – урядовці вирішили закрити в’їзд абсолютно для всіх.

Це, до слова, пояснює, чому постанову представляв Аваков – адже йдеться не лише про епідемічну, а й про безпекову загрозу.

Але ж можна було не "стріляти собі в ногу" і закрити в’їзд для громадян Ізраїлю та США, з яких прибуває під 95% паломників. Тим більше, що ці держави є одними з найбільш епідемічно небезпечних, і Україна могла запровадити заборону, навіть не акцентуючи увагу на "слоні у лавці", тобто на реальній причині.

Втім, нині головне – якнайшвидше протидіяти і змінити постанову, яка загрожує катастрофічними наслідками, ще до її публікації.

Найлогічніше – лишити тимчасові обмеження лише для країн "червоного списку".

А в кінці вересня, після Рош ха-Шана, скасувати і їх. Цілком достатнім заходом є тестування. Можливо, кількаразове.

шмигаль уряд аваков карантин

Знак гривні
Знак гривні