ФБР затримала росіянина, який збирався вивести з ладу комп’ютерну систему заводу Тесла

Відома компанія Tesla Ілона Маска спільно з ФБР запобігла спробі групи хакерів здійснити вірусну атаку на Гігафабрику Невада – підприємство компанії, яке випускає батарейні блоки та електромотори для автомобілів Тесла. Про це йдеться в постанові ФБР про арешт 27-річного громадянина Росії Єгора Ігоревича Крючкова.

У документі зазначено, що Крючков прибув до США в липні по туристичній візі та налагодив контакти з російськомовним співробітником Гігафабрики Невада. Він познайомився з цією поки що неназваною особою, зустрічався з ним кілька разів і зрештою запропонував гроші за те, що той заразить внутрішню комп’ютерну систему Тесли шкідливим програмним забезпеченням. У такий спосіб зловмисник збирався вкрасти корпоративну інформацію компанії та вплинути на її діяльність.

Tesla-Gigafactory-Nevada.jpg

Гігафабрика Невада компанії Тесла

Співробітник не відмовився від пропозиції, але негайно поінформував компанію, а та звернулася до ФБР.

Крючков стверджував, що представляв групу, яка потім планувала вимагати в Тесли викуп за нерозповсюдження вкраденої інформації та розблокування комп’ютерної системи.

ФБР розпочала операцію під прикриттям за участю співробітника, який вдягнув пристрій для записування і потім домовлявся з Крючковим про умови хакерської атаки. Вони кілька разів зустрічалися для обговорення організації нападу та способу виплати винагороди. Цікаво, що у ФБР під час цієї операції виявили інформацію про інші атаки, вже скоєні цією групою проти інших компаній. Їх назви не оприлюднено, але відомо про випадок сплати в липні викупу у 4,5 млн доларів компанією з організації корпоративних подорожей CWT Group.

Зрештою Крючков та ще один російськомовний підозрюваний погодилися виплатити співробітнику 1 мільйон доларів за зараження комп’ютерів Тесли. 22 серпня росіянин був затриманий ФБР під час спроби вилетіти з США.

маск росія хакери

Знак гривні
Знак гривні