Справжнє чіпування вже скоро! Ілон Маск у п’ятницю повідомить про підключення людського мозку до комп’ютера

З розпалом епідемії коронавірусу в інтернеті набула популярності конспірологічна теорія про те, що мільярдер і екс-керівник компанії Microsoft Білл Гейтс планує під виглядом щеплення від коронавірусу вживлювати в людей чіпи і в такий спосіб контролювати поведінку вакцинованих.

Насправді ж роботи над «чіпуванням людей» дійсно тривають, тільки організує їх не Гейтс, а інший мільярдер – Ілон Маск. Підприємець заснував компанію Neuralink для створення технології під’єднання людського мозку до комп’ютера за допомогою вживленої матриці мікродротів і – звісно ж – чіпа, який оброблятиме сигнали від і до нейронів. Такі експерименти вже велися раніше, але Neuralink запропонувала інноваційну технологію вживлення контактів – надскладну задачу виконує не хірург, а робот. Це забезпечує значно вищу швидкість, точність та масштаб взаємодії з нейронами.

На відеопрезентації Neuralink видно ті самі чіпи для вживлення в людський мозок :-)

28 серпня на презентації під назвою «Матриця в матриці» Маск покаже нові досягнення Neuralink – зокрема, роботу нейронів мозку в режимі реального часу та прогрес у випробуваннях цифрового інтерфейсу на людях (під час попередньої презентації повідомлялося лише про тести на мавпах).

Маск раніше заявляв, що на ранніх етапах Neuralink зможе допомагати відновлювати контроль за тілом у людей з паралізованими кінцівками та зір у незрячих.

Кінцева мета діяльності Neuralink – це створення симбіозу між людиною та комп'ютером. Маск прогнозує, що найбільшою загрозою для людства стане поява повномасштабного комп’ютерного інтелекту, який матиме доступ до абсолютної більшості комп’ютерних систем і зможе їх контролювати. Людство не зможе ні передбачити, які рішення ухвалить цей суперінтелект, ні перешкодити його діям, якщо вони загрожуватимуть інтересам хомо сапієнс. Відповідно, на думку Маска, найоптимальніший спосіб запобігти подібному сценарію – це завчасно забезпечити поєднання людини і комп’ютера: щоб обчислювальні можливості протоштучного інтелекту поєдналися з можливостями нейронів людського мозку.

маск технології

Знак гривні
Знак гривні