На шоу Зеленського використали фрагменти пісень без дозволу авторів та правовласників. Що, так можна було?

Зевлада не спитала дозвіл гуртів «Океан Ельзи», «Тартак», «Плач Єремії» та «Бумбокс» про використання їхніх музичних творів на заходах до Дня Незалежності. Тексти дослідили, чи це законно.

24 серпня під час офіційної церемонії святкування Дня Незалежності на Софійській площі в Києві і в присутності президента Зеленського відбувся концертний виступ «Пісенна історія сучасної України». У ньому низка естрадних артистів (від Джамали і Руслани до Павла Зіброва і Вєрки Сєрдючки) виконали фрагменти пісень, які були популярними в Україні в попередні роки.

серд1.jpeg

Музичний номер (який вже отримав іронічне прізвисько «корпоратив») став об'єктом гострої критики - як за естетичний (точніше, антиестетичний) характер образів частини виконавців, так і за підбірку самих пісень (зокрема, у номері прозвучав уривок пісні Гаріка Кричевського про «киевляночку» - яка не путана, не воровка, не циганочка, Ольги Полякової про «шльопки шльоп-шльоп» тощо).

Втім, низка гуртів – зокрема, «Океан Ельзи», «Плач Єремії», «Бумбокс» та Олександр Положинський, екс-фронтмен групи «Тартак» - заявили, що в них ніхто не питав дозволу на використання їхніх музичних творів. А Олексій Согомонов, який є представником «Бумбоксу, висловився про недоречність обрання пісні «Вахтерам»: «Як пояснити, що "Вахтерам" — найвідоміша пісня гурту, але точно не найголовніша, тим більше для такого свята? Як пояснити, що держава повинна служити прикладом, а не опудалом?»

серд2.jpeg

Тексти вирішили з’ясувати, чи є такий підхід офісу президента Зеленського до музичних творів є порушенням закону «Про авторське право і суміжні права», який регламентує ці питання.

У статті 21 «Вільне використання твору із зазначенням імені автора» вказані випадки, коли допускається запозичення твору без згоди автора чи іншої особи, яка має авторське право, але з обов’язковим зазначенням імені автора і джерела.

У пункті 8 статті зазначено, що до цих випадків належить

«публічне виконання музичних творів під час офіційних і релігійних церемоній, а також похоронів в обсязі, виправданому характером таких церемоній».

Виглядає так, що організатори концерту орієнтувалися саме цю норму – твори були виконані публічно під час офіційної церемонії, відповідно, юридичних претензій чи позовів про захист авторських прав щодо нього бути не може. Що ж до етичності подібного «офіційного запозичення», то такими дрібницями, як видно, у Зеленського не переймалися взагалі.

серд 3.jpeg

Офіційну частину святкування Дня Незалежності (музичний виступ починається на 1:01.30) можна подивитися тут:

мезозой зеленський

Знак гривні
Знак гривні