Волкер: якщо протестувальники у Білорусі програють, це затягне кільце навколо України

Американський дипломат, колишній спецпредставник президента США в Україні Курт Волкер вважає, що поразка протестів у Білорусі матиме негативні наслідки для нашої країни. Про це він сказав у коментарі для «Голосу Америки».

"Якщо Білорусь піддасться – це затягне кільце навколо України ще більше, і це точно не в інтересах України. Тому солідарність і підтримка Білорусі з боку України – це дуже важливо", – пояснив Волкер.

bilorus.jpg

І навпаки – успіх протестних акцій у Білорусі стане прикладом для російської опозиції режиму Путіна.

"Якщо Білорусі вдасться встояти, люди в Росії почнуть питати: "А може, і нам удасться?" Протестувальники в Хабаровську скажуть: "У них вийшло, тому ми будемо продовжувати протести", – сказав він.

Волкер мав на увазі масові протестні акції у Хабаровську, Росія, які тривають з липня. Люди там вийшли на вулицю після арешту обраного губернатора краю Сергія Фургала, звинуваченого в замовних убивствах ще 15 років тому. Його вивезли до Москви для слідства та суду. Вимоги відкритого суду над Фургалом у Хабаровську в ході протестів трансформувалися у заклики проти федеральної влади Росії та персонально Путіна.

Що ж до можливого розвитку ситуації в Білорусі, то Волкер вважає, що Путін розставив Лукашенку відразу кілька пасток. Перша – Лукашенко придушує спротив і залишається при владі. Друга – Лукашенка замінюють кимось дружним до Росії. Третій –Лукашенко запрошує російських радників допомогти йому відновити порядок. І нарешті – Лукашенко призначає нові вибори, які він через шість місяців так само сфальсифікує.

Джерело: Голос Америки

волкер білорусь протести росія

Знак гривні
Знак гривні