Російські маніпулятори люблять "Белоруссию" і ненавидять "Беларусь"

Сьогодні жоден варіант назви країни в російськомовному просторі не буде нейтральним.

Ситуація з варіантами написання "Белоруссия" і "Беларусь" у медіа нагадує історію з політичним підтекстом написання "в Украине" і "на Украине". Як бачиш "на Украине" в новині – можна навіть не питати в автора, чий Крим.

Так і з Білоруссю, яку назвали "Белоруссией" за тими ж правилами радянської транслітерації, що й Киргизстан колись назвали "Киргизией", Молдову – "Молдавией". Тепер білоруси реагують на "Белоруссию" приблизно так само, як українці, коли чують "на Украине".

Нещодавно редакція російського видання в екзилі "Медуза" зробила заяву щодо назви Білорусі та інших політично чутливих транслітерацій, віддавши авторам право писати так, як вони хочуть, і підкресливши цим свій "нейтралітет".

Але сьогодні жоден варіант назви в російськомовному просторі не буде нейтральним. Це завжди вибір: або впертість великого брата, совок та імперські замашки, або повага до громадян незалежних країн.

І на підтвердження того, як пов'язані назва і зміст, наводимо приклади з дашборду "Свіжа деза з Росії", де вже більше року демонструємо результати моніторингу маніпуляцій щодо України в російськомовному інформпросторі.

Ось уже кілька тижнів, від початку протестів, до наших щотижневих оглядів потрапляє тема Білорусі, бо в багатьох таких новинах згадується український Майдан, а також використовується схожа маніпулятивна риторика. Про білоруську революцію багато пишуть і провідні сайти України та Росії, і маніпулятивні ресурси – як українські, так і російські, орієнтовані на українську тематику.

Очікувано, що російські дезінформатори намагаються дискредитувати протести – і українські у 2013-2014-му, й білоруські в 2020-му. Лукашенку пропонують силовий сценарій і приводять як позитивний приклад розстріл студентських протестів на площі Тяньаньмень у Пекіні в 1989-му.

Практично в усіх маніпулятивних публікаціях країну називають "Белоруссией"

Українській аудиторії "експерти" пояснюють, чому демократизація Білорусі невигідна для України. Нібито це призведе до того, що "именно эта страна станет любимой восточноевропейской женой для Запада: туда потекут деньги – кредиты, инвестиции и гранты".

І на всяк випадок запевняють, що в Росії масових протестів проти влади бути не може, бо "сформировалось негативное отношение к украинским майданам" (звісно ж, ні слова про Хабаровськ).

Так от, практично в усіх маніпулятивних публікаціях, що випромінюють суміш страху і ненависті з перших днів протестів у Білорусі, країну називають "Белоруссией". А вживання цієї назви в медіа, що пишуть про Україну і намагаються здаватися українськими – однозначна ознака кремлівського сліду.

Свіжа-деза-з-Росії-ТЕКСТИ.png

Верхня червона шкала частота вживання назви "Белоруссия" в російських медіа, орієнтованих на Україну; нижня чорна демонструє, що провідні українські сайти не вживають цієї назви.

Вперше опубліковано на сайті Gazeta.ua

маніпуляції білорусь дезінформація

Знак гривні
Знак гривні