У Флориді випустять на волю сотні мільйонів «добрих» комарів

Генетично модифіковані комахи не кусаються і мають забезпечити вимирання свого виду.

19 серпня влада Флориди схвалила пілотний проект з біоінженерії, який передбачає вирощування та розповсюдження в довкіллі 750 мільйонів генетично модифікованих москітів. Їх випустять на волю протягом 2021-22 років, щоб знизити до мінімуму чи взагалі знищити популяцію «диких» малярійних комарів.

mosk.JPG

Жовтолихоманковий комар Aedes aegypti походить з Африки, для Флориди це чужорідний вид, який потрапив до США з кораблями і тут поширився. Ці комахи переносять небезпечні хвороби – жовту гарячку, лихоманку денге, вірусну інфекцію зіка тощо. Штат з високою концентрацією населення і значними площами стоячої води – ідеальне середовище для розмноження москітів.

Біотехнологічна компанія Oxitec запропонувала спосіб знизити до мінімуму або взагалі знищити популяцію Aedes aegypti у Флориді. Її фахівці модифікували геном комара так, щоб у його потомстві виживали лише самці, а самиці гинули. Такого комара-мутанта в компанії назвали «добрим» москітом. Як відомо, п’ють кров і в такий спосіб розносять інфекцію лише самиці. Самці ж харчуються нектаром.

За проектом, протягом наступних двох років на волю випустять 750 мільйонів «добрих» комарів-самців. Вони будуть спарюватися з самицями, але в потомстві завдяки мутації виживуть лише самці – а самиці вимруть на стадії личинок. Більше того, кілька наступних генерацій «добрих» комарів збережуть цю генетичну властивість – тобто, їх не потрібно буде вирощувати в неволі. На остаточному етапі мають залишитися лише «некусючі» самці – відповідно, вся популяція зрештою вимре.

Москітна біотехнологія Oxitec вже випробувана у Панамі, Бразилії та на Кайманових островах. Втім, понад 230 тисяч американців підписали електронну петицію на сайті Change.org з вимогою зупинити проект. Опоненти бідкаються, що «в умовах пандемії Ковід-19, расової несправедливості та кліматичних змін адміністрація штату використовує гроші платників податків на експерименти як у фільмі «Парк юрського періоду».

біотехнології сша

Знак гривні
Знак гривні