У Росії отруєний провідний опозиціонер Олексій Навальний

Один з найбільш послідовних і ефективних ворогів путінського режиму Олексій Навальний відчув себе зле під час польоту з Томська до Москви. Літак здійснив екстрену посадку в Омську. У Навального токсичне отруєння, він без свідомості.

Як повідомила прессекретарка Навального Кіра Ярмиш, на швидкій політика доправили до реанімації. Основна підозра на те, що його отруїли чимось, підмішаним у чай. Це, за словами Ярмиш, єдине, що Навальний пив зранку. Лікарі кажуть, що токсин через гарячу рідину швидше всмоктався в організм.

За словами Ярмиш, рік тому, коли Навальний сидів у спецприймачі, його отруїли. Вочевидь, зараз із ним зробили те ж саме.

navalny.jpg

Навальний, засновник і лідер організації «Фонд боротьби з корупцією», став відомим завдяки розслідуванням фактів корупції серед вищих політичних еліт та керівництва держкомпаній Росії. Його Фільм «Він вам не Дімон» про незаконні статки колишнього президента і прем’єр-міністра Росії Дмітрія Мєдвєдєва отримав на Youtube понад 35 мільйонів переглядів.

У 2019 році Навальний, політичну партію якого влада системно не допускає до виборів, ініціював кампанію «Розумне голосування». Її мета – консолідувати розпорошені голоси опозиції і провести інших кандидатів, ніж від путінської «Єдиної Росії». На підставі досліджень і соцопитувань визначався кандидат-не єдинорос, який мав найбільше шансів перемогти. Учасники проекту з певного округу отримували рекомендацію голосувати за нього – навіть якщо він належав до іншого політичного табору (наприклад, висувався від комуністів). Кампанія виявилася успішною – сотні не провладних кандидатів отримали мандати. Навальний планував повторити її у більших масштабах на чергових російських виборах, які відбудуться 13 вересня.

Останнім повідомленням Навального перед інцидентом став ретвіт інструкцій місцевих штабів по «розумному голосуванню» у регіонах Росії.

Російський режим системно труїть як представників опозиції як всередині країни, так і за її межами. Найбільш резонансні випадки – отруєння журналістки Анни Політковської чаєм у літаку (через кілька років її застрелили), отруєння видавця «Медіазони» активіста Петра Верзілова, подвійне отруєння політика Володимира Кара-Мурзи, отруєння Навального в СІЗО. Від чаю з полонієм помер у Лондоні втікач, екс-полковник ФСБ Сергій Литвиненко. А в 2018 році у Солсбері, Британія, були отруєні нейропаралітичним токсином «Новичок» екс-розвідник Сергій Скрипаль та його дочка, ще одна британка померла внаслідок випадкового контакту з флаконом.

росія отруєння Навальний

Знак гривні
Знак гривні