COVID-19: на тлі значного збільшення кількості хворих, у частині областей – проблеми з тестуванням

Починаючи з липня, ефективне число відтворення Rt для України перевищило одиницю і продовжує зростати. Наразі жодних ознак зміни цього тренду немає: щонайменше до кінця серпня, згідно з поточною оцінкою, кількість щоденних нових хворих буде збільшуватися.

На тлі подібного зростання ми також бачимо серйозні проблеми з тестуванням, які вже зараз виникли у декількох областей: Київська (без м. Київ, де ситуація значно краща), Івано-Франківська та Львівська. В цих регіонах результат після тестування надходить у середньому за 6, 5, і 4 дні відповідно. При цьому, в частині випадків такий строк може складати до двох тижнів (приблизно для 3% усіх випадків у Київській області, наприклад).

Графіки побудовані станом на 18 серпня 2020 року
Графіки побудовані станом на 18 серпня 2020 року

Загалом, за динамікою зростання наразі найгірша ситуація в Чернівецькій, Тернопільській та Харківській областях. У Чернівецькій починається друга хвиля, у Харківській – перша, але з великою кількістю хворих.

Не набагато краща ситуація в Закарпатській, Івано-Франківській та Одеській областях.

Львівська та Рівненська вже більше місяця балансують на межі перед суттєвим зростанням. Не дивлячись на те, що зараз там суттєва кількість щоденних хворих, однак вона не збільшується – Rt продовжує бути на рівні 1, тобто, в стані непевної рівноваги.

У Києві зростання відбувається, однак поки що з невеликою швидкістю.

Детальніше: дивіться наш проєкт з моделювання головних показників епідемії, який ми постійно оновлюємо. Нижче графік з цього проєкту, однак у статті за посиланням він – інтерактивний

covid-19 модель графік datavis

Знак гривні
Знак гривні