"Політичне айкідо" Кремля проти Білорусі. Чого очікувати?

Білоруські протести варто підтримувати всіма силами і всім серцем, незалежно від того, чим усе це закінчиться. Бо в основі цих протестів – ті ж цінності, що й на нашому Майдані: прагнення до свободи, законності та гідності. Як і на Майдані, протести мають виразну національну сторону. І підтримка цінностей – у кінцевому результаті ефективніша політика, ніж голе слідування інтересам. Бо інтереси змінні, ситуація не завжди до кінця зрозуміла, а цінності – вічні.

При цьому, піддавшись захопленню, не варто упускати деталі. Наприклад, телеграм канал Sputnik-Беларусь (Sputnik!!!! Карл!) подає інфу дуже нейтрально й зважено, зовсім не так, як це “ЗМІ” працювало під час нашого Майдану. В контексті Білорусі це інформаційна підтримка протестів. Навіть поважні українські ЗМІ беруть його новини про Білорусь. Тут треба віддати належне російським стратегам: вони уміють іти на ризик. Застосовувати політичне айкідо, як самі й кажуть. Зараз, коли білоруська нація на підйомі, вони допомагають їй, розганяють енергію патріотизму. Далі в якійсь точці буде щось, що різко змінить траєкторію руху.

Згадайте, що перші потужні атаки на Порошенка почалися під червоно-чорним прапором – тобто, з патріотичного флангу. Емоції людей так зашкалювали, що славнозвісний “патріот” Степан Мазура (зі своєю мережею ботів у Фейсбуці), сидячи в Москві, зумів налаштувати частину найбільш патріотичних і відданих країні українців проти політика, котрий воював з Росією.

У білорусів – інша ситуація, інший контекст і знайдуться не схожі на Порошенка лідери, але суть прийому буде та сама: в потрібний момент напрям енергії змінити так, щоб противник полетів шкереберть, як ми рік тому.

За методичкою, в суспільстві, на яке націлився Кремль, детально вивчаються внутрішні “лінії розлому”, найменші суперечності, які потім намагаються роздувати до вселенських масштабів. Іноді це спрацьовує, іноді ні. Думаю, по Білорусі така аналітика у них є, хоча з біло-червоно-білим випадком їм доведеться добре помізкувати, бо країна виглядає монолітною і без видимих відмінностей.

Шаблонність і відточеність прийомів не означає, що у них вийде. Але вони точно намагатимуться. Якщо вже почали говорити про айкідо, то східні принципи війни стверджують, що незворушність дає величезну перевагу: кого не можна спокусити на необдумані дії, того вкрай важко перемогти. Білоруським братам бажаємо стійкості, витримки і єдності. Допомагатимемо, чим можемо.

П.С. Інший принцип російської стратегії – варіативність. Завжди розглядається багато сценаріїв. Це теж слід враховувати. Детально про російську стратегічну культуру дивіться в циклі лекцій тут.

білорусь опініон росія антиколоніалізм протест

Знак гривні
Знак гривні