Закон про оборонні закупівлі таки прийнято. Що це дає?

Розповідає Артур Переверзнєв, проєкт-менеджер з реформ Міноборони.

Вчора, 12 серпня 2020 року було підписано закон «Про оборонні закупівлі».

До останнього цей закон був предметом дискомфорту й інтриг для великої кількості прихильників статус-кво та державного оборонного замовлення, яке за 20 років свого існування перетворилося на ракову пухлину в забезпеченні сил безпеки і оборони — і золотою жилою для різних ділків і бюрократів, які під залізним покровом таємниці робили те, що, відверто кажучи, їм було до вподоби.

Купка людей вирішувала розподіл та долю мільярдних бюджетів на оборону і безпеку.

Та нарешті цьому треба було класти край. Вперше це було озвучено в Стратегічному оборонному бюлетені у 2016 року. Ми власними руками писали туди нашу маленьку мрію — поступово перейти до публічних закупівель озброєння та військової техніки.

У 2018 році ми, користуючись завданнями імплементаційної частини угоди про Асоціацію з ЄС, почали розробляти «правила закупівель в сфері оборони відповідно до положень Європейської директиви про оборонні закупівлі 2009/81/ЄС», тобто — першу ітерацію закону «Про оборонні закупівлі»

«Ми» — це я про ліквідований Проєктний офіс реформ Міноборони.

У жовтні 2019 року Міністерство оборони і Міністерство економіки в співпраці з комітетом Верховної Ради з безпеки, оборони і розвідки, кожне зі свого боку, почали інтенсивну та глобальну роботу з написання єдиного закону, який, за спільною згодою, мав повністю замінити «Державне оборонне замовлення»

Вчора цей процес дійшов до свого логічного — не кінця, а «чекпойнту», тому що імплементація буде важчою за його написання та прийняття.

Після цього короткого переказу попередніх серій я нарешті можу зі спокійною душею подякувати всім, хто зробив це можливим.

Перш за все хочу подякувати Вадим Малород, який несе хрест написання руками всього, що ми напридумували, з 2015 року. І Oleg Yakimchuk, який приєднався до нас пізніше, але разом вони були тими руками, які писали цей закон, переписували, аналізували правки, коментарі, зауваження — щоб структура і логіка закону залишалася такою, яка була передбачена з самого початку.

Вчора, 12 серпня 2020 року було підписано закон «Про оборонні закупівлі» До останнього цей закон був предметом...

Gepostet von Arthur Pereverziev am Donnerstag, 13. August 2020

реформи оборона закупівлі

Знак гривні
Знак гривні