До страйку в Білорусі доєднався навіть БелАЗ, силовики звільняються та спалюють форму (ВІДЕО)

Працівники білоруського автомобільного заводу БелАЗ вийшли до центральної прохідної, щоб зустрітися з керівництвом і вимагати чесних виборів.

Це не єдине велике підприємство, що протестує:

Ох, ребята, что несется! ЗАБАСТОВКИ Белаз, белмедпрепараты, укс советского района, керамин, филармония... Єто в...

Gepostet von Hanna Xomenko am Donnerstag, 13. August 2020

Як ми вже повідомляли, навіть силовики почали виступати проти насильства, часом сиволічно спалюючи або викидаючи військову форму й атрибутику:

Кілька представників силових структур Білорусі заявили про звільнення після жорсткого розгону акції протесту.

11 серпня, через два дні після початку демонстрацій у Білорусі, співробітник Департаменту охорони МВС, капітан міліції з Новополоцька Єгор Ємельянов опублікував в інстаграмі фото своїх погонів і службового посвідчення зі словами: "17 років служби закінчено... Моя совість чиста... Міліція з народом... ". Його пост зібрав майже 400 тисяч лайків.

13 серпня його дружина Марина Ємельянова розповіла ресурсам "Наша Ніва" і Tut.by, що після посту в інстаграмі Ємельянова затримали. На нього склали протокол про порушення порядку організації мітингів (ст. 23.34 КоАП РБ).

Марина Ємельянова підтвердила, що чоловік вирішив піти зі служби, щоб не брати участь у розгоні акцій протесту, хоча через розрив контракту повинен повернути державі 5 тисяч білоруських рублів.

При цьому в Департаменті охорони сказали, що Ємельянова звільнено за прогул.

Суд над Ємельяновим відбувся 13 серпня. Його дружина повідомила "Російській службі Бі-бі-сі", що суддя виправдав її чоловіка, його відпустили на свободу – сім'я чекає його вдома.

Також 11 серпня про звільнення в інстаграмі розповів кінолог новополоцького Департаменту охорони МВС Віктор Шарковіч.

А за інформацією Tut.by, після масових затримань і побиття протестувальників у Бресті рапорти про звільнення подали чотири співробітники одного з районних ВВС.

13 серпня у білоруських опозиційних телеграм-каналах з'явилися відеозвернення, на яких колишні спецпризначенці викидають у сміттєві баки форму й розпізнавальні знаки, протестуючи проти розгону мирних демонстрацій.

Більше відео силовиків на УП.

страйк білорусь протести

Знак гривні
Знак гривні