Міносвіти хоче відновити старі корупційні практики в системі вищої освіти

Нацагентство із забезпечення якості вищої освіти (НАЗЯВО) звинуватило нове керівництво МОН - тобто в.о. міністра Сергія Шкарлета - у спробі "знищити НАЗЯВО" і повернути радянські практики часів Дмитра Табачника у вищу освіту. Про це пише видання "Ліга".

Зараз Нацагентство захищене законом "Про вищу освіту". МОН пропонує видалити звідти усі згадки про НАЗЯВО. Звідти виключають статті, де прописано, яким має бути склад агентства, хто туди може і не може входити, як воно має працювати і за які кошти існувати.

У частині місць згадки про агентство замінили на "центральний орган виконавчої влади із забезпечення якості вищої освіти". Міносвіти пропонує зробити його частиною виконавчої влади.

20200806092646-1483.jpg

НАЗЯВО заявляє, що це формує політику відмови від Угоди про асоціацію з ЄС, оскільки зробить агентство залежним від влади. Оскільки МОН зможе безпосередньо впливати на призначення керівника і заступників Нацагентства. А це суперечить європейським підходам до роботи таких структур.

Окрім того, МОН хоче забрати собі частину повноважень і збільшити контроль над агентством.Наприклад, аби НАЗЯВО мусило узгоджувати з ним положення про акредитацію освітніх програм університетам.

МОН хоче знову контролювати вчені ради, які вирішують, кому присуджувати, а кому ні наукові ступепі. НАЗЯВО заявляє, що таку практику ще раніше впроваджував міністр освіти та науки часів Януковича Дмитро Табачник.

"Така пропозиція протирічить принципу реформи вищої освіти - поступовому збільшенню автономії й відповідальності закладів вищої освіти, а також фактично повертає "диплом державного зразка", щойно вилучений із законодавства наприкінці 2019 року", - заявило агентство.

Детальніше про скандальні ініціативи Міносвіти можна прочитати у публікації Ліги.

освіта сканадал

Знак гривні
Знак гривні