Вікіпедія заблокувала організацію, що називає себе "Вікіпедія Україна"

Раніше повідомлялося про діяльність організації, яка за гроші просуває у Вікіпедії певних осіб, бренди тощо. Тепер із заявою виступили представники самої Вікіпедії

Останнім часом у медіапросторі спостерігається активність громадської організації, яка називає себе «Вікіпедія Україна» або «Українська Вікіпедія»

ГО «Вікімедіа Україна», членами та волонтерами якої є сотні активних користувачів Вікіпедії з України, знає про цю ситуацію. Хочемо зазначити, що організація «Вікіпедія Україна» незаконно використовує бренд Вікіпедії, її діяльність принаймні частково порушує правила та дух Вікіпедії, а її ключові публічні особи безстроково заблоковані у Вікіпедії за порушення правил ресурсу. Тому ми закликаємо жодним чином не підтримувати цю організацію.

Організація «Вікіпедія Україна» порушує закон, а її ключові представники безстроково заблоковані у Вікіпедії

Попри свою назву, організація «Вікіпедія Україна», не представляє ані спільноту україномовної Вікіпедії, ані дописувачів Вікіпедії з України. Вона створена кількома приватними особами, які мають досвід редагування Вікіпедії. Ключовим публічним представникам цієї організації — Богдану Дубильовському та Роману Мельнику — спільнота онлайн-енциклопедії довічно заборонила редагувати Вікіпедію в усіх мовних розділах за неодноразові порушення правил щодо платних редагувань. Наприклад, за цим посиланням видно, що міжнародний фонд Вікімедія, який керує проєктом Вікіпедії, заборонив редагування користувачу Bodiadub (хто такий Bodiadub). За даними системи YouControl, Богдан Дубильовський був першим керівником "ГО УКРАЇНСЬКА ВІКІПЕДІЯ" (станом на 28.01.2020). Зараз у публічному доступі керівником вказано іншу людину, Сєдунову Ганну Сергіївну, і цю зміну керівника згадані особи використовують для того, щоб приховати свій зв'язок з «Вікіпедія Україна».

Богдан Дубильовський та Роман Мельник є одночасно і ключовими особами комерційної організації «Вікібізнес», яка з порушенням правил Вікіпедії займається створенням платних статей про політиків, бізнесменів, комерційні фірми тощо в онлайн-енциклопедії. Тому їхні облікові записи безстроково заблоковані в усіх мовних розділах Вікіпедії за порушення правил ресурсу (щодо нерозкриття замовника платних редагувань, погроз, шантажу та зловживання численними обліковими записами). 

Також наголошуємо, що поточна діяльність організації «Вікіпедія Україна» порушує один із фундаментальних принципів Вікіпедії як вільної енциклопедії, яку наповнюють волонтери — «Вікіпедія Україна» обіцяє за пожертву написати конкретні статті. Однак статті у Вікіпедії пишуть волонтери, які це роблять у свій вільний час і не отримують фінансової винагороди. Так, лише в україномовному розділі за понад 16 років його існування більше ста тисяч волонтерів створили понад мільйон статей. Ідея оплати написання конкретних статей Вікіпедії не відповідає духу онлайн-енциклопедії. 

Окрім того, «Вікіпедія Україна» незаконно використовує бренд Вікіпедії. Права на торгову марку Вікіпедії та, зокрема, на використання логотипу онлайн-енциклопедії належать Фонду Вікімедіа — американській некомерційній організації, яка володіє технічною інфраструктурою Вікіпедії і сестринських проєктів Вікіпедії. «Вікімедіа Україна» є офіційно визнаним відділенням Фонду Вікімедіа в Україні та використовує бренд Вікіпедії у своїй діяльності за угодою з Фондом Вікімедіа.

У той же час, новостворена організація «Вікіпедія Україна» не має дозволу на використання бренду Вікіпедії, а отже використовує його в своїй назві та у своїй діяльності з порушенням закону. Ми повідомили Фонд Вікімедіа про цю ситуацію, і юристи Фонду Вікімедіа наразі займаються вирішенням цієї проблеми у правовій площині. 

скандал вікіпедія інтернет

Знак гривні
Знак гривні