COVID-19 розповсюджується в Києві небезпечними темпами

Центр громадського здоров'я відновив публікацію даних про кількість тестувань, і ми оновили нашу інтерактивну графіку, яка з допомогою моделювання показує рівень поширення вірусу практично в реальному часі. Зазначимо, що дані, які оприлюднює МОЗ і РНБО, не показують кількість інфікованих за день (статистика цих установ, натомість, показує кількість результатів тестів, що приходять за добу).

Оновлено, 26.07.2020

Під час оновлення результатів моделювання 22 липня, ми припустилися помилки. Змінився формат ексель-файлів з даними про кількість тестів, і ми  завантажили ці дані з помилками для декількох областей. Відповідно - отримали для них помилковий розрахунок. . Найбільша помилка - це Київ (Rt там насправді на той момент був близько 1.2, а не 1.9, як ми писали ), Одеська і Харківська та Львівська області. Для всіх інших областей, та для України загалом - результат був коректним.

Нагадаємо, що два головних показника поширення COVID-19 – це кількість щоденних нових випадків та ефективне число відтворення, або Rt , яке показує, скільки нових інфекцій створює кожна інфікована людина на поточній стадії епідемії.

Результат моделювання показує, що Київ, зі значною ймовірністю, виходить на шлях до катастрофи що у Києві ситуація продовжує бути найгіршою в Україні (якщо дивитися на кількість випадків та динаміку Rt). Натомість, у цілому для країни епідемія вже близько місяця тримається у стані нестійкої рівноваги. У Києві індекс Rt становить 1.90 — це дуже високий показник, який за 3-4 тижні може призвести до значного збільшення кількості хворих. У Києві індекс Rt становить 1.2. Для порівняння - на початку епідемії під час спалаху в Ухані до закриття міста на карантин вірус поширювався зі швидкістю Rt 2.4 – 2.6. Тобто, кожен хворий заражував в середньому 2.4 – 2.6 інших людей.

26-07-2020.png

Якщо подивитися на графіки, то ми побачимо, що швидкість поширення в столиці почала зростати після відкриття громадського транспорту, 22 - 24 травня. Це має сенс, адже якщо на початку відновлення роботи маршрутки якось ще з тяжкою бідою дотримувалися карантинних обмежень, то зараз вони знову набивають людей в салони, як оселедців у бочку, наче в докарантинні часи.

Інтерактивні графіки по всіх областях дивіться тут

Висловлюємо нашу подяку Національній службі здоров'я та Центру громадського здоров'я за публікацію даних по випадках і по тестуваннях, які критично важливі для оцінки ситуації.

covid-19 модель журналістика даних

Знак гривні
Знак гривні