Завтра в Росії виносять вирок історику Дмитрієву. Йому загрожує до 20 років тюрми

22 липня в Росії завершиться найганебніший політичний процес останніх років. Суд вирішить долю історика Юрія Дмитрієва у сфабрикованій справі. «Меморіал» визнав 64-річного історика політв’язнем. Йому загрожує до 20 років тюрми.

Про це пише депутат Володимир В'ятрович.

Юрія Дмитрієва переслідують за дослідження сталінських репресій та збереження історичної пам'яті. Він багато років шукав розстрільні поховання та укладав списки тисяч убитих людей. Саме завдяки йому світ дізнався про те, як загинули Лесь Курбас, Микола Куліш, Микола Зеров, Валер’ян Підмогильний та інші українські генії.

22 липня в Росії завершиться найганебніший політичний процес останніх років. Суд вирішить долю історика Юрія...

Gepostet von Volodymyr Viatrovych am Montag, 20. Juli 2020

У Росії прокуратура просить суд призначити покарання у вигляді 15 років колонії для голови карельського відділення товариства «Меморіал», історика Юрія Дмитрієва, - писало Радіо Свобода.

Кримінальна справа Юрія Дмитрієва тягнеться з 2016 року. Тоді його звинуватили у виготовленні порнографії за участю прийомної дочки.

Пізніше суд повністю виправдав Дмитрієва, але Верховний суд Карелії скасував рішення.

У 2018 році до суду надійшла друга справа проти Дмитрієва за більш тяжкою статтею, історика заарештували. Як зазначає правозахисний центр «Меморіал», «медичне обстеження і психолого-психіатрична експертиза дівчинки не виявили ніяких ознак насильства щодо неї або психологічної травми».

Юрій Дмитрієв близько 30 років розслідує факти масових репресій у Карелії в роки радянської влади, зокрема в урочищі Сандармох, де він знайшов захоронення жертв розстрілів НКВС, зокрема і представників української інтелектуальної еліти, «розстріляного відродження».

На захист Дмитрієва виступають сотні вчених і діячів мистецтва в Росії та за її межами. Усі вони вимагають звільнити Дмитрієва, а справу проти нього вважають сфабрикованою.

дмитрієв росія репресії

Знак гривні
Знак гривні