Громадські організації, включно зі StopFake, вимагають захистити Сергацкову від погроз і насильства

Медійні громадські організації "Інститут масової інформації", "Детектор медіа", "Стоп фейк", Центр прав людини ZMINA і "Платформа прав людини" вимагають від правоохоронних органів захистити журналістку Катерину Сергацкову та її родину від тиску та погроз. "Детектор медіа" публікує повний текст заяви громадських організацій:

Ми, організації та медіа, у тому числі учасники Медіаруху, категорично засуджуємо тиск та погрози життю головній редакторці видання “Заборона” Катерині Сергацковій. Ми також глибоко вражені інформацією про те, що журналістка змушена була покинути Київ унаслідок цього тиску і погроз, у тому числі з боку праворадикалів, а також масового булінгу в соцмережах.

Надзвичайно обурливим є той факт, що тиск на журналістку розпочався після допису в соцмережі від її колишнього колеги, в якому було опубліковано фото її п'ятирічної дитини, можливого помешкання. Цей допис фактично інспірував подальші погрози й булінг.

Ми вважаємо, що якість журналістських матеріалів та порушення журналістських стандартів мають бути предметом ґрунтовної професійної дискусії за участю організацій саморегулювання, таких як Комісія журналістської етики, Незалежна медійна рада. Але в жодному разі не може слугувати підставою для закликів до розправи, погроз смертю і не має ставати причиною для переслідування чи припинення роботи журналістів.

Звертаємося до правоохоронних органів з вимогою негайно втрутитись у ситуацію та захистити журналістку Катерину Сергацкову та її родину.

Заява відкрита до підписання іншими організаціями та медіа, надсилайте підписи на info@detector.media.

Підписанти:

Інститут масової інформації

"Детектор медіа"

"Стоп фейк"

Центр прав людини ZMINA

"Платформа прав людини"

Нагадаємо, очолюване Катериною Сергацковою видання "Заборона" опублікувало матеріал про StopFake, у якому зробило припущення про зв’язки представників цієї фактчекінгової організації з ультраправими. StopFake відкинув такі припущення та заявив про посилення інформаційних атак проти його команди. У відповідь "Заборона" випустила ще один матеріал.

Після цього телеведучий і блогер Роман Скрипін опублікував у Facebook фото Катерини Сергацкової з п’ятирічним сином і звинуватив журналістку в тому, що вона є агентом Кремля. У коментарях до цього посту було опубліковано адресу журналістки.

Після численних скарг Facebook видалив цей пост, але Роман Скрипін продовжив публікувати інші образливі пости про Катерину Сергацкову.

Британське видання Independent повідомило, що Сергацкова разом з родиною увечері 13 липня залишила Київ, відчуваючи небезпеку для свого життя.

Human Rights Watch також заявили про неприпустимість подібного тиску.

інтернет змі кримінал скандал сергацкова

Знак гривні
Знак гривні