Під приводом боротьби з п'яними поліція отримає надмірні повноваження і нові корупційні можливості

Замість кримінальної відповідальності за п'яне водіння, яку Зеленський та ВР скасували нещодавно з причини, що це начебто паралізує діяльність поліції, — відбувається повернення до звичних, перевірених часом корупційних практик: "профілактичні" перевірки, даїшники в кущах, обшуки без свідків і багато інших "смачних" штук.

Законопроєкт 2695 про посилення відповідальності водіїв за водіння в нетверезому стані та перевищення швидкості не розв’яже проблему, але надасть поліції надмірні права, повідомляє "Новинарня". Найбільш негативні зміни, які вносить законопроєкт, можна прочитати на останніх сторінках порівняльної таблиці.

“Ви зараз цим законом хочете повернути все те, проти чого п’ять років боролися, проти свавілля поліцейських, які раніше користувалися своїми величезними правами, для того, щоб оббирати людей, зупиняти водіїв”, – заявила з трибуни Верховної Ради народна депутатка від фракції “Голос” Олександра Устінова.

“Цей законопроект має такий самий стосунок до кримінальної відповідальності за п’яне керування транспортним засобом, як гільйотина до боротьби з головним болем. Ви знаєте, цей законопроект не вводить кримінальну  відповідальність за керування авто в нетверезому стані. Він навіть не підвищує штраф. В цьому законопроекті є можливість 10 днів адміністративного арешту, і все, більше нічого (і збільшує строки покарань за вбивство у п'яному вигляді, однак це далеко не головне у законопроєкті — ред.). Зате цей законопроект дає можливість тепер Національній поліції виставляти подвійні стандарти до всіх інших. Ви пам’ятаєте, як колись гаішники сиділи в кущах і могли на радар ловити всіх. Так ось, тепер вони зможуть зробити це знову, тому що зараз не потрібно буде знак про те, що попереду є радар, і можна буде просто знову собі сидіти в кущах і ловити всіх на радар”, – сказала Устінова.

“Друге. Тепер можна буде взагалі без будь-яких пояснень зупиняти транспортний  засіб. І якщо  зараз для  цього потрібна підстава, то тепер можна буде зупиняти будь-кого. І якщо зараз потрібні поняті, коли обшукують або оглядають ваш транспортний засіб, то зараз цього непотрібно буде”, – заявила представниця “Голосу”.

“І фактично поліцейські матимуть змогу: а) просто так зупинити вас, б) обшукати ваше авто без понятих. І я, чесно кажучи, не впевнена, що після цього в авто звичайних людей, а не бухих мажорів, які тусуються по нічних клубах або ганяють п’яні на авто, не знайдуть наркотики, які їм потім будуть приписувати, щоб з них гроші заробити”, – сказала Устінова.

Незважаючи на заперечення, Верховна Рада 13 липня підтримала у першому читанні законопроєкт №2695 про посилення відповідальності водіїв.

Законопроєкт внесли до порядку денного позачергової сесії з ініціативи президента України після ДТП на Обухівській трасі під Києвом, де п’яний водій, раніше вже засуджений за водіння напідпитку, вилетів на зустрічну смугу, зіткнувся з іншим авто і спричинив загибель подружжя з двома дітьми. Нагадаємо, що при цьому на початку липня президент Володимир Зеленський підписав закон, згідно з яким скасовується кримінальна відповідальність за керування авто в стані сп’яніння.

Ще одна цікава деталь, на яку звернули увагу в редакції "Текстив": якщо цей закон буде прийнято у цілому, поліція отримає повноваження зупиняти військові автомобілі та колони (зараз це можуть робити лише військові інспектори), що може — за відповідних умов — різко знизити мобільність підрозділів ЗСУ (зміни до ст. 16 закону України про дорожній рух). Можливо, це якось пов'язано із персональними страхами Зеленського з приводу армії.

влада аваков поліція

Знак гривні
Знак гривні