Рада зі штовханиною ухвалила закон про вступ абітурієнтів з окупованих територій без ЗНО

Верховна Рада ухвалила президентський законопроєкт №3734 про вступ абітурієнтів із окупованих територій до вищих навчальних закладів без зовнішнього незалежного оцінювання.

Як передає “Новинарня“, відповідне рішення на денному засіданні в п’ятницю, 3 липня, підтримали 310 нардепів.

По фракціях: “Слуга народу” – 226 “за” (із 248), “ОПЗЖ” – 22 (із 44), “Європейська солідарність” – 0 (із 27), “Батьківщина” – 15 (із 24), “За майбутнє” – 12 (із 24), “Довіра” – 10 (із 20), “Голос” – 17 (із 19), позафракційні – 8 (із 17).

Перед голосуванням за закон у другому читанні та в цілому біля президії сталася штовханина за участю депутатів від фракції “Європейська солідарність” і “Слуга народу”.

Нардеп від “СН” Роман Грищук емоційно закликав “ЄС” підтримати дітей з окупованих територій, щоб вони вступали без ЗНО, і проголосувати за законопроєкт. “Слуги народу” почали аплодувати і скандувати: “Закон!”, повернувшись у бік сектора “Євросолідарності”.

Фракція “ЄС” вимагала надати слово для висловлення своєї позиції, однак голова Верховної Ради Дмитро Разумков відмовлявся це робити, заявляючи, нібито регламентом це не передбачено.

Біля трибуни виникло скупчення і штовханина, спікер переходив на російську мову.

Як згодом заявила співголова фракції “ЄС” Ірина Геращенко, один із депутатів від “Слуги народу” штовхнув депутатку з “Європейської солідарності” Марію Іонову.
Спікер Разумков вибачився перед нею від імені “СН”.

Для пояснення позиції “ЄС” таки отримав слово депутат Михайло Забродський, колишній командувач сил АТО на Донбасі, який заявив, що законопроєкт потребує доопрацювання. Однак більшість Ради ухвалила закон без поправок.

Законопроєкт “Про внесення змін до Закону України “Про вищу освіту” (щодо особливостей вступу до закладів вищої освіти осіб з тимчасово окупованих територій Автономної Республіки Крим та міста Севастополя, Донецької та Луганської областей, а також інших категорій осіб)” був визначений президентом Володимиром Зеленським як невідкладний.

Як зазначається у пояснювальній записці, законопроєкт вносить зміни до закону “Про вищу освіту”, що розширять можливості для вступу до закладів вищої освіти вступників з тимчасово окупованої території та населених пунктів на лінії зіткнення, а також інших окремих категорій осіб.

Голова Комітету ВР з питань освіти, науки та інновацій, нардеп від “Слуги народу” Сергій Бабак зазначив, що законопроєктом передбачено можливість вступу за іспитами (без ЗНО) в межах установлених квот для вступників, місцем проживання яких є тимчасово окупована територія та територія населених пунктів на лінії зіткнення, до всіх закладів вищої освіти.

“У зв’язку з пандемією коронавірусної хвороби та закритими КПВВ, поєднаними із бажанням окупаційної влади ізолювати фізично і духовно молодь від України, значна частина випускників цього року з тимчасово окупованих територій не зможе взяти участь у зовнішньому незалежному оцінюванні та вступити до українських університетів. Однак ми можемо дати їм можливість для вступу. Отже, молодь з окупованих територій матиме змогу вступати без ЗНО до будь-якого закладу вищої освіти України, а не за обмеженим окремим списком, як це відбувається зараз. У кожному виші діятимуть квоти, і абітурієнти, які вступають на навчання з непідконтрольної території, конкуруватимуть у межах цієї квоти”, — пояснив Бабак.

Як відомо, на сьогодні вступ за квотою передбачено лише для абітурієнтів, місцем проживання яких є тимчасово окупована територія Автономної Республіки Крим та міста Севастополя, лише до уповноважених закладів вищої освіти.

Ірина Геращенко пояснила позицію “ЄС” у соцмережі.

“Монобільшість сформувала порядок денний сесії, де пріоритет – гральний бізнес. Тепер кричить, що досить базікати, давайте голосувати закони без обговорення. Але це ОБОВ’ЯЗОК депутата – пояснювати виборцю позицію фракції, розповідати про плюси і загрози законів.

Важливе обговорення – закон про навчання дітей з окупованих територій. Саме наша команда, борючись за уми молоді Криму і Донбасу, прийняла перелік ВНЗ, поблизу лінії зіткнення і евакуйованих нами із захоплених Донецька і Луганська, аби туди діти могли вступити за іспитами, без ЗНО. Сьогодні ж, під улюлюкання, непристойні жести хамовитих “слуг”, зала прийняла рішення про те, що дітям з окупованих територій скасовуються ЗНО в УСІ українські виші.

Ця ініціатива, як на мене, потребувала більш глибокої дискусії і роз’яснення, адже зараз маємо звернення від ветеранських організації і родин загиблих, що діти загиблих українських воїнів подібного рівня пільг не мають. Наша фракція точно за розширення можливостей для дітей з окупованих територій, але ми не підтримуємо фактичного розмивання ЗНО і дискримінаційних норм. І ми пропонували внести в цей законопроєкт певні зміни, які б стосувалися бодай військових чи спеціальних ВНЗ, бо це вже делікатні питання, куди точно потрібно і ЗНО, і спецперевірка, і це питання нацбезпеки.

На жаль, голова ВР під улюлюкання своїх однопартійців не дав опозиції права на репліку. А часу на нормальне обговорення, доопрацювання і вчасне прийняття закону не вистачало саме через бездумну поведінку влади, яка сформувала порядок денний сесії на корупційних і лобістських законах (про гральний бізнес – “Н”), а не на потрібних суспільству”, – написала Геращенко у фейсбуці.

освіта закон

Знак гривні
Знак гривні