Голова Нацбанку звільнився через "політичний тиск". Посли G7 застерігають проти "відкату реформ"

Посли країн "Великої сімки" (G7) прокоментували звільнення голови Нацбанку Якова Смолія через декілька годин після офіційного оголошення інформації: застерігають від відкату реформ.

Яків Смолій
Яків Смолій

Посли закликали не підривати цю інституцію, оскільки це ставить під загрозу проведення та підтримку реформ в Україні, пише УП.

Яків Смолій написав та подав на ім’я президента Володимира Зеленського заяву про відставку через "систематичний політичний тиск", — цитує Економічна правда:

"Це унеможливлює ефективне виконання мною як Головою покладених на мене обов’язків керівництва діяльністю Національного банку та взаємодію з іншими державними органами.

Своєю відставкою я прагну застерегти від подальших спроб підірвати інституційні основи центрального банку в Україні", — заявив Смолій.

Члени Правління Національного банку відреагували на відставку голови НБУ Якова Смолія та закликали президента, уряд та політиків дати можливість НБУ виконувати свої функції.

Водночас члени Правління поважають рішення Смолія та розділяють його перестороги щодо політичного тиску. 

"Правління вважає своїм обов’язком наразі продовжувати роботу для збереження макрофінансової стабільності та інституційної спроможності Національного банку", – йдеться в заяві. 

Чому Смолій іде у відставку та хто його може замінити? — оглядова стаття ЕП.

нбу смолій

Знак гривні
Знак гривні