СБУ викрила кремлівського курсанта та редакторів сайтів, які організовували сепаратистські акції в Україні

У Києві СБУ викрила проросійських провокаторів, які знімали та поширювали в інтернеті сепаратистські матеріали, агітували за порушення державних кордонів та створення на території України псевдодержавних утворень.

За інформацією джерел ТЕКСТІВ в правоохоронних органах, мова йде про луганчанина Ігоря Беркута, редактора проросійського інтернет-ресурсу «Контрольный выстрел» Романа Василишина та адміністратора ютуб-каналу “Рассвет” Вадима Десятова. І. Беркуту та Р. Василишину вже оголошені підозри за ч. 2 ст. 110 ККУ. Найближчими днями суд буде обирати запобіжний захід. Якщо вину підозрюваних доведуть, їм “світить” від п’яти до десяти років ув’язнення.

Фігурантів звинувачують у закликах до зміни конституційного ладу та територіальної цілісності України та закликах, що пропагують національну ворожнечу.

Під час обшуків за місцем проживання правоохоронці вилучили антиукраїнські матеріали, сценарії та звіти про антидержавні інформаційні кампанії, гроші, надані спонсорами з РФ, носії інформації та заборонену літературу.

Хто ці люди?

Ігор Беркут (до 2012-го року мав прізвище Гекко) та Вадим Десятов – вихідці з Луганська, а Роман Василишин – киянин. Усі троє співпрацюють уже багато років.

До розпаду СРСР Ігор Беркут був військовим, закінчив Московське вище військове командне училище. Потім перейшов у банківську сферу – заснував банк “Texakabank” у Казахстані. У 2006 році заснував проросійську політичну партію «Велика Україна». Організація представлена у 19 областях і АР Крим. Партія виступає проти контрактної армії України, проти вступу України в НАТО, за перебування Чорноморського флоту Росії в Криму.

Ігор Беркут в етері ютуб-каналу “Рассвет”
Ігор Беркут в етері ютуб-каналу “Рассвет”

І.Беркут неодноразово виказував свої симпатії терористам так званої «Новоросії» та схвалює окупацію Криму Росією, а також не приховує свої антиукраїнські погляди. За даними правоохоронних органів, Ігор Гекка має російське громадянство.

У вересні 2015 року було внесено до списку сайту "Миротворець". Редактори сайту вважають його сепаратистом, оскільки він допускав висловлювання про те, що на території декількох областей в Україні можна створити Новий Ізраїль, куди переселиться 6 мільйонів євреїв з Ізраїлю, а також 12 мільйонів євреїв з США, РФ і Європи.

Роман Василишин – засновник та редактор проросійського сайту “Контрольный выстрел”. На цьому сайті є окремий розділ “Советский союз”, тут чимало зображень Йосипа Сталіна, Володимира Леніна та радянської символіки, попри те, що поширення та публічне використання символіки комуністичного тоталітарного режиму заборонено законом про декомунізацію.

Вадим Десятов – адміністратор проросійського ютуб-каналу «Рассвет». Відео на цьому ютуб-каналі почали з’являтися у липні 2016 року, зараз він має понад 67 тисяч підписників. Сумарно усі відеоролики набрали понад 12 мільйонів переглядів.

Редактор сайту “Контрольный выстрел” Роман Василишин в етері телеканалу “Рассвет”
Редактор сайту “Контрольный выстрел” Роман Василишин в етері телеканалу “Рассвет”

За даними слідства, зловмисники часто були учасниками маніпулятивних сюжетів на російських пропагандистських телеканалах.

кримінал сбу сепаратизм

Знак гривні
Знак гривні