В Україні з'явиться єдине агентство з інтелектуальної власності

Верховна рада підтримала в другому читанні законопроект №2255, яким створюється в Україні єдиний орган інтелектуальної власності.

Законопроєкт підтримали 245 нардепів.

Законом передбачається створення Національного органу інтелектуальної власності України (НОІВ) як юридичної особи публічного права (державної організації).

НОІВ буде належати до сфери управління Міністерства розвитку економіки, торгівлі та сільського господарства.

Згідно з пояснювальною запискою, Мінекономіки забезпечуватиме формування та реалізуватиме державну політику в сфері інтелектуальної власності, а НОІВ видаватиме охоронні документи (патенти, свідоцтва) на об’єкти права інтелектуальної власності.

Функції НОІВ виконуватиме державна організація, що буде створена на базі державного підприємства "Український інститут інтелектуальної власності" (заклад експертизи), та належатиме до сфери управління Мінекономіки.

Передбачається, що прозорість діяльності НОІВ буде забезпечуватись шляхом проведення зовнішнього аудиту (фінансового та управлінського), оприлюднення кошторису фінансів, громадського моніторингу, тощо.

Фінансування здійснюватиметься за рахунок зборів за дії, пов’язані з охороною прав на об’єкти інтелектуальної власності.

Крім того, згідно із пояснювальною запискою, дія цього закону "не поширюється на відносини щодо здійснення дій, пов’язаних з охороною прав на об’єкти інтелектуальної власності (винаходи, корисні моделі, промислові зразки, компонування напівпровідникових виробів, торговельні марки (знаки для товарів і послуг), географічні зазначення (зазначення походження товарів), об’єкти авторського права і суміжних прав, реєстрація і акредитація організацій колективного управління).

Українська правда

закон

Знак гривні
Знак гривні