Більшість цього не усвідомила — проте в Україні змінився базовий адміністративний устрій

"Нинішню владу рідко є за що хвалити. Але урядові рішення про децентралізацію — справді історичні".

Про це пише Тарас Шамайда, співкоординатор "Простору свободи".

Україна має новий адміністративно-територіальний устрій базового рівня, нові межі громад і повсюдне самоврядування. Запрацює це все після осінніх місцевих виборів, але ці вибори відбуватимуться вже в ради нових громад і, очевидно, нових районів. Нинішню владу рідко є за що хвалити. Але сьогоднішні [написано 12 червня — ред.] урядові рішення про децентралізацію — справді історичні.

По-перше, Кабмін схвалив 24 розпорядження, яким затвердив межі q центри нових територіальних громад, які покривають практично всю Україну.

fd8bf334b582b65bef5f4b6dbaa128f8.jpeg

Детальніше — за лінком вище

Повсюдне самоврядування запрацює після місцевих виборів 25 жовтня, коли люди оберуть ради і голів нових громад.

По-друге, уряд схвалив і направляє в раду проєкти постанов про поділ України на 129 нових укрупнених районів замість нинішніх 490. Більшість повноважень і ресурсів переноситься з районного рівня на ближчий до людей рівень громад. Тому стільки дрібних районів, на рівні яких майже нічого не вирішується, Україні не потрібно.

4a2ff1cfdc595111818d797d4b42c486.jpeg

Детальніше — за лінком вище

Сподіваюся, популізм та опір містечкових керівників районів, що ліквідуються, не завадить парламенту в найближчі тижні схвалити новий районний поділ, щоб 25 жовтня можна було обрати ради не лише нових громад, але й нових районів.

уряд децентралізація

Знак гривні
Знак гривні