До ТКГ по Донбасу ввійшли журналіст Гармаш і блогер Казанський, яких окупанти вигнали з Донецька

Журналіст, головний редактор видання "ОстроВ" Сергій Гармаш, який через окупацію частини Донбасу Росією був змушений переїхати на контрольовану українською владою територію, заявив про своє включення до складу Тристоронньої контактної групи з питань Донбасу.

"Наше керівництво справді згадало про те, що не тільки прихильники Росії мають стосунок до окремих районів Донецької та Луганської областей України, а й ми, ті, кого ці "патріоти" вигнали зі своїх будинків. І ми, в будь-якому разі, маємо більший стосунок до України, ніж новоспечені власники червоношкірої російської паспортини", – написав Гармаш.

Він уточнив, що переговорів з терористами не буде.

"Ми як представники ОРДЛО будемо вести консультації з нашою владою і погоджувати або не погоджувати її рішення з важливих для нас питань щодо Донбасу. Зрештою, нам там жити, тож не враховувати наших інтересів – значить створювати ґрунт для майбутніх, тепер уже дійсно громадянських конфліктів. Росія як сторона конфлікту теж може "запрошувати" туди кого завгодно, але оскільки Донецька і Луганська області (разом з їхніми окремими районами) є адміністративними одиницями України (і це визнає весь світ, в тому числі й Москва ), то логічно, що Київ сам визначає, з ким йому консультуватися на переговорах з Росією", – написав він.

Мне предложили войти в состав украинской делегации в Минской ТКГ. Сегодня уже буду участвовать в работе политической...

Gepostet von Sergiy Garmash am Montag, 8. Juni 2020

Український журналіст та блогер Денис Казанський, який через окупацію частини Донбасу Росією був змушений переїхати на контрольовану українською владою територію, теж заявив про своє включення до складу Тристоронньої контактної групи.

"Від сьогодні я беру участь у засіданнях Тристоронньої контактної груп щодо Донбасу. Нагадаю, що вона називається тристоронньою, бо сторонами переговорів вважаються Україна, РФ і ОБСЄ ("ЛДНР" – не сторона конфлікту)", – повідомив Казанський.

Він уточнив, що йдеться не про Консультативну раду, яку планували створити раніше і проти якої активно виступала українська спільнота: "Від ідеї створення такої ради відмовилися, і її не буде". За його словами, йдеться про пункти 11 і 12 комплексу заходів щодо виконання Мінських угод, в яких йдеться про те, що питання, які стосуються місцевих виборів в окремих районах, а також закон про особливий статус цих районів, мають обговорюватися й узгоджуватися з представниками окремих районів Луганської та Донецької областей.

"Довгий час від окремих районів виступали чомусь громадяни Росії – Дейнего і Ніконорова, яких ніхто не обирав і які чомусь присвоїли собі право говорити від імені Донбасу. При цьому переселенці – корінні донеччани і луганчани, які народилися й виросли на Донбасі, і яких терором і переслідуваннями змусили виїхати, чомусь були позбавлені можливості вирішувати долю свого рідного регіону. Тепер же ситуація змінилася, до переговорів залучена група корінних жителів Донбасу, які виїхали в 2014 році через переслідування і погрози, до яких належу і я", – додав блогер.

Казанський позначив, що українська сторона в ТКГ виступає проти закріплення особливого статусу ОРДЛО в Конституції України.

"Що ж стосується можливих майбутніх виборів на непідконтрольній території, то наша позиція така, що вони можливі лише після отримання Україною контролю над кордоном, і відбуватися  можуть винятково за українськими законами – з поверненням українського ТБ, українських журналістів, українських політичних партій і переселенців", – резюмував блогер.

Важное объявление. С сегодняшнего дня я принимаю участие в заседаниях Трехсторонней контактной группы по Донбассу....

Gepostet von Денис Казанский am Montag, 8. Juni 2020

луганщина донеччина

Знак гривні
Знак гривні