На Донбасі вже є бойові роботи. Вони, звісно, не людиноподібні (ВІДЕО)

Хоча офіційно на озброєнні української армії роботизованої військової техніки немає, спроби знайти їй застосування на лінії фронту здійснюють уже кілька років поспіль.

Просто і ефективно. Бойовий робот, роботизований наглядово-вогневий комплекс «Мисливець» від КБ «Роботікс»: фото Камбіну
Просто і ефективно. Бойовий робот, роботизований наглядово-вогневий комплекс «Мисливець» від КБ «Роботікс»: фото Камбіну

Про це йдеться в матеріалі Радіо Свобода.

Роботизований наглядово-вогневий комплекс «Мисливець» в Україні почали випробовувати ще у 2018 році. Його творці з конструкторського бюро «Роботікс» кажуть, що комплекс виявився затребуваним для різних завдань у військах, як-от евакуація поранених з поля бою, транспортування бойового приладдя тощо. Крім того, він безшумний, не залишає теплового сліду і використовує штучний інтелект для розпізнавання перешкод, кажуть в «Роботіксі».

Нещодавно в мережі з’явилося відео, де «Мисливець» просувається передовою на Донбасі. Під’їхавши ближче до позицій бойовиків, оператор відкриває вогонь з танкового кулемета по укріплених вогневих точках. Де саме на Донбасі це відбувалося, і коли зняте відео, розробники не кажуть.

В одному з батальйонів ЗСУ кажуть, що мали справу з «Мисливцем» в бойових умовах протягом кількох років.

«Певна ділянка підрозділу, яка займає підрозділ, і він міг кочувати. Наприклад, одна позиція, друга-третя. Ворог трошки не розумів, що відбувається, де і як. І ти так одиночними їх так підкошмарюєш, валиш. В «тєплак» бачиш, як бойнічку [бійниця – отвір в укріпленні, через який стріляють – ред.] розбираєш, ще щось. Якщо ще хлопці приїжджають з РЕБом – чуєш перехват їхній, кіпіш», – розповідає заступник командира батальйону з озброєння механізованої бригади ЗСУ Андрій.

Українські розробники і раніше показували роботизовані комплекси. До прикладу, безпілотний багатоцільовий транспортний засіб «Фантом» від «Укроборонпрому» або бойова платформа Ironclad, що почалася з дистанційно-керованої турелі «Шабля». Її українські військові використовували на Донбасі.

Але про повноцінний бойовий досвід робота української розробки говорять уперше – принаймні, публічно. Розробники «Мисливця» розповідають про те, як саме застосовували роботизований комплекс на передовій.

«Від 2000-2200-2400 [метрів] – від апарата до противника – до кількасот метрів. Відповідно, завдяки тактико-технічним характеристикам, низькому профілю, безшумності, електричним двигунам, які фактично не гріються і не залишають теплового сліду, його не видно в тепловізор. З правильного глушника, з хорошого калібру можна точно відпрацьовувати, наближаючись достатньо близько до супротивника», – пояснює керівник проєкту «Мисливець» Олексій Бежевець.

За словами розробників українського конструкторського бюро «Роботікс», яке виготовляє «Мисливець», їхній комплекс за 4 роки побував на передовій десятки разів. У 2016-му він виглядав і працював зовсім не так, як зараз. Крім бойових завдань на передовій, перевозив вантажі – до прикладу, колоди для укріплень під обстрілами.

«Було таке, що «засєчки». Працювали ми на останній нашій ротації. Як тільки він під’їжджав, підвозив дрова – одразу підлітали дрони. Одразу злітали, це було моментально. І 122 «стволка» [ствольна артилерія калібром 122 мм – ред.] його лупила. Хлопці швидко тікали, відводили. Якщо він буде в одній точці, то не треба. Він десь повинен кочувати, працювати. В межах бригади, в межах підрозділу», – каже заступник командира батальйону з озброєння механізованої бригади ЗСУ Андрій.

Саме на завданні перевезення вантажів, боєприпасів або поранених зосереджена компанія A.Drones – вона теж розробляє дистанційно керований комплекс «Кентавр». Неозброєний комплекс малопомітний, і це важливо, адже під час доправлення вантажів на Донбасі автомобілі часто потрапляють під вогонь протитанкових комплексів.

«За зразок ми брали ізраїльську систему Probot, яка активно зараз експлуатується в арміях Ізраїлю і США. Вантажопідйомність зараз – до 500 кілограмів. Цього більш ніж достатньо. Хоча ізраїльтяни починали з 300 кілограмів, а зараз довели до 800. Ну що таке 500 – це все майно взводу. Можна тут відділення солдатів вкласти та везти. Доволі прохідний візок. Я не буду говорити, що він проходив, але він і бруд місив, і сніг, і плавав. Він плаваючий», – розповідає гендиректор компанії A.Drones Юрій Касьянов.

Розробники кажуть, що зброю також можна встановлювати, але це не пріоритет.

«Людина, яка перебуває в окопі, безпосередньо сидить за кулеметом, буде діяти трошки ефективніше, ніж та ж кулеметна точка, яка в сусідньому окопі стоїть на тринозі та дистанційно управляється оператором. Але, з іншого боку, тут може постраждати людина, реально загинути, отримати каліцтва. А тут оператор сидить в захищеному приміщенні і ніяк не страждає. Тому є певна, поки що, досить вузька сфера застосування ось таких ударних систем поля бою», – додає Юрій Касьянов.

Використання роботизованих наземних систем, наприклад, в армії США, вже реальність. Зокрема, до кінця 2024 року там повинні отримати 624 безекіпажних транспортних платформи за 162 мільйони доларів. 8-колісна платформа може перевозити пів тонни вантажу і проїжджати 60 миль. На відміну від України, де розробки далекі від серії.

«Щодо України, то, незважаючи на те, що ми стартували майже одночасно з іншими компаніями по всьому світу і почали розробки власних таких самих платформ – через відсутність підтримки з боку держави, через відсутність розуміння у Міноборони місця цих машин у структурі Збройних сил, ми й досі перебуваємо на позиціях, як і 5 років тому. Не треба розділяти – робот з гарматою чи робот без гармати. Це новий рівень, за яким через декілька років будуть відділяти армії з розвиненими технологіями від всіх інших», – зауважує експерт-оглядач інформаційного агентства Defense Express Олег Катков.

Повний репортаж:

війна луганщина майбутнє технології донеччина

Знак гривні
Знак гривні