Нове російське "Ольгіно", яке "розпалює" на тлі протестів у США – в Африці

Телеканал CNN виявив, що протести в США "підживлює" через соцмережі контрольована Москвою група впливу в Гані.

Перед президентськими виборами у США відновилася діяльність російських інтернет-тролів, які намагаються вплинути на американську політику, з'ясував CNN. Телеканал провів власне розслідування і дійшов висновку, що тепер боти краще замасковані, більш цілеспрямовані і діють не лише з офісу в Санкт-Петербурзі, як раніше, а й через Гану та Нігерію. Нижче наводимо переклад статті, опублікованої на сайті Інституту глобальних загроз і вивчення демократій IGTDS, США.

Про це пише Укрінформ.

Кореспонденти телеканалу зазначили, що організація «Усунення бар'єрів для звільнення Африки» (Eliminating Barriers for the Liberation of Africa, EBLA) була прикриттям для функціонування кібергруп впливу з території Гани. Вона орієнтована, за твердженням журналістів телеканалу, переважно на висвітлення радикальних подій у США через просування ідей посилення афроамериканського руху та нетерпимості до білого населення. Метою російської кампанії з дезінформації, на думку експертів, було провокування заворушень і штучне розділення американського суспільства. За даними Фейсбуку, близько 13 200 акаунтів були фоловерами одного і більше акаунтів в Гані. Також близько 263 200 осіб були передплатниками одного і більше акаунтів в Інстаграмі, 65 % яких були в США.

Один з акаунтів навіть удавав з себе кузину афроамериканця, вбитого поліцією після затримання. Пост згодом поширили в групі Фейсбуку під назвою «Африканці в США». У групі заявили CNN, що вони не підозрювали про те, що тролі використовують їх.

Подальший аналіз групи вказує на те, що вона з великим ступенем ймовірності входить до російської групи впливу, афілійованої з військовою частиною 74455, яка вже була об'єктом аналізу Інституту глобальних загроз і вивчення демократії у грудні 2019 року.

Повторний аналіз контенту фоловерів і френдів лідера так званого «Антиглобалістського руху Росії» Олександра Іонова у Фейсбуці вказує на їхнє активне залучення до мобілізації протестувальників не тільки в США, але й у країнах африканського континенту.

Олександр Іонов
Олександр Іонов

Особливу активність демонструють контакти Іонова з «Африканської народної соціалістичної партії США» (African People's Socialist Party USA).

Наративи постів, опублікованих у соціальних мережах, збігаються як між собою, так і з меседжами нинішніх протестів у США. Ключовий меседж більшості повідомлень – поліцейське насильство стосовно до темношкірого населення. При цьому, приклади таких дій у США в більшості випадків поєднуються з фактами порушення прав людини поліцією в африканських країнах. Очевидно, що такий підхід покликаний вказати на нібито масовість порушень прав темношкірого населення саме у США, якщо брати до уваги поширення інформації від імені «Африканської народної соціалістичної партії США». У період пандемії до цього наративу військової інформаційної операції додалася теза про порушення прав темношкірих та їх дискримінацію в медичних закладах.

Другим наративом, який поширювали акаунти, афілійовані Росією, є популістська теза про те, що ті, хто гнобив темношкіре населення, мають виплатити репатріацію. Цей меседж звернений до незаможних і спрямований на мобілізацію прихильників за допомогою марксистсько-ленінської формули «Забрати у багатих – віддати бідним». Він сприяє радикалізації протестів і вандалізму.

Кампанія в країнах африканського континенту схожа за наративами, однак переслідує іншу мету – удар по присутності США в Африці. Теза, що ставить знак рівності між расизмом і колоніалізмом, без сумніву спрямована на звинувачення США і Заходу в цілому. Колоніалізм у цьому випадку персоніфікований, і через расизм зв'язується Москвою із Заходом. Таким чином, боротьба з расизмом, за задумом ініціаторів інформаційної кампанії, має полягати у зниженні впливу та присутності США в Африці.

африка інтернет росія поліція сша протест

Знак гривні
Знак гривні