Зеленський та Аваков проштовхнули закон про «злочинний вплив». Пришити його можна будь-кому

Верховна Рада ухвалила в другому читанні та в цілому законопроєкт №2513 «Про внесення змін до Кримінального кодексу України щодо відповідальності за злочини, вчинені злочинною спільнотою». Коли закон підпише президент і він набуде чинності, кожен українець постане перед небезпекою довільного тривалого ув’язнення під приводом «злочинного впливу» чи приналежності до «злочинної спільноти».

Про небезпеки цього законопроєкту, внесеного президентом Зеленським, «Тексти» писали у матеріалі «Довічне з конфіскацією за “злочинний вплив”»

Швидкість і наполегливість, з якою Зеленський і Аваков проштовхували цей проєкт, свідчить про те, що він їм дуже потрібен. І, звичайно, не для того, щоб покарати «злодіїв у законі», яких в Україні можна перерахувати на пальцях. Президент вніс проєкт 2513 2 грудня, 19 грудня його ухвалили в першому читанні, а вже 17 січня зробили першу спробу проголосувати в цілому. Протести опозиції та правозахисників змусили «слуг народу» спочатку перенести розгляд проєкту на 4 лютого, а потім – відправити на повторне друге читання в комітет.

І хоча комітет відредагував проєкт, вилучивши з нього частину одіозних норм, все ж у проголосованому в цілому тексті ключові небезпечні положення збереглися.

Чинна дотепер редакція статті 255 Кримінального Кодексу передбачала відповідальність за створення злочинної організації, організацію сходок злочинців для планування злочинів чи координації між собою злочинних груп. Тепер же ухвалена нова редакція статті 255 і кілька додаткових статей, застосувавши які, практично будь-яку людину – особливо активну і впливову – можна ув’язнити лише за так звану «участь у злочинній спільноті» чи «злочинний вплив».

При цьому визначення «злочинного впливу» в проголосованому законі більш ніж туманне. Це «будь-які дії особи, яка завдяки авторитету, іншим особистим якостям чи можливостям сприяє, спонукає, координує або здійснює інший вплив на злочинну діяльність».

Під час пленарного засідання 4 червня опоненти проєкту, найактивнішими з яких були Володимир В’ятрович з ЄС і Олександра Устінова з «Голосу», палко намагалися пояснити колегам загрози законопроєкту. Проте депутати більшості отримали наказ голосувати «за». А для гарантованого забезпечення результату ложу уряду заповнили представники правоохоронних органів на чолі з міністром внутрішніх справ Арсеном Аваковим. За вказівкою голови ВР Разумкова депутатам навіть прокрутили надані МВС записи якихсь телефонних розмов, де двоє невідомих висловлювалися проти законопроєкту. Вочевидь, запис мав символізувати протидію злочинного світу ухваленню «правильного» закону, хоча виглядало це вкрай непереконливо.

У підсумку закон проголосували 236 голосами при необхідних 226.

При цьому понад 40 депутатів фракції «Слуга народу» не підтримали проєкт, але нестачу голосів компенсували групи «Довіра» (11 голосів), «За майбутнє» (7 голосів) фракція «Батьківщина» (5) і позафракційні (6). Переважно проти голосували «Європейська солідарність», «Голос» і ОПЗЖ, хоча в останній 2 депутати голосували за.

диктатура аваков поліція закон загроза

Знак гривні
Знак гривні