На каналі "Прямий" третя перевірка за півроку

Національна рада призначила третю за останні пів року перевірку телеканалу “Прямий” – цього разу начебто через використання ведучим копрологічної лексики.

Як відомо, телеканал “Прямий” контролює п’ятий президент Петро Порошенко. Тоді як після ротацій у Нацраді з питань ТБ більшість мають ставленики нинішньої влади, зокрема, вихідці з каналу “1+1”, – нагадує Новинарня.

Колишній член Нацради Сергій Костинський, коментуючи сьогоднішнє рішення регулятора, зазначив: “…Стало очевидно, що призначення перевірок є частиною політичного переслідування телеканалу з боку органів державної влади. Метою цих перевірок, на мою думку, є анулювання ефірної цифрової ліцензії телеканалу через суд”.

“Таким чином, гадаю, чинна влада ставить собі на меті позбавлення телеканалів та радіостанцій, які здійснюють незалежну редакційну політику та в ефірі яких звучить критика президента України, права на ефірне мовлення на багатомільйонну аудиторію глядачів”, – вважає Костинський.

За його даними, підставою для призначення чергової перевірки “Прямого” стала програма “Ехо України” від 1 травня з ведучим Матвієм Ганапольським, в ефірі якої ведучий вжив слова “срака” та “гівно”.

Проєкт рішення підтримали 7 членів Національної ради.

“Отже, на думку членів Національної ради, використання цієї лексики могло порушити права дітей та юнацтва. Хоча насправді використані ведучим слова є літературними”, – свідчить Костинський.

“Національна рада ще ніколи не призначала перевірок у подібних випадках, тому можу говорити про новий прецедент у практиці регулятора. Медіарегулятор намагається буквально вигадати порушення мовнику, використовуючи норми чинного законодавства”, – зазначив колишній член НР.

Костинський заявив про “послідовний наступ на свободу слова у сфері телерадіомовлення”, очолюваний головою Національної ради Ольгою Герасим’юк.

Натомість, пише Костинський, НР не призначає перевірок телеканалу “1+1” через ознаки порушення мовних квот та поширення фейкової інформації.

Також нещодавно Національної радою було призначено перевірку каналу “Еспресо” – через трансляцію передач української редакції “Радіо Свобода” та “BBC Україна”.

порошенко репресії телебачення

Знак гривні
Знак гривні